Планують вивчати факультативно: у Черкасах автор презентував підручник до курсу "Основи сім'ї"

Планують вивчати факультативно: у Черкасах автор презентував підручник до курсу "Основи сім'ї"

Планують вивчати факультативно: у Черкасах автор презентував підручник до курсу "Основи сім'ї"
. Суспільне: Черкаси

Курс "Основи сім’ї" у Черкасах презентував його автор Андріан Буковинський. З усіма охочими обговорити програму він зустрівся в Національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Цю освітню програму у школах міста планують викладати факультативно із 1 вересня, розповів Суспільному директор департаменту освіти та гуманітарної політики Ігор Волошин.

Андріан Буковинський розповів, що понад двадцять років опрацьовував 70 тем. Серед основних у програмі – як створити міцний шлюб, спланувати народження дітей та уникати абортів.

"Підручник має потенціал покращувати, змінювати ситуацію в контексті майбутньо створених сімей. Зменшення кількості розлучень і підвищення якості освіти".

Основи підручники
Суспільне: Черкаси

Курс вивчатимуть учні 10-11 класів. Зі слів автора, усе написане оцінила тисяча педагогів і більшість із них книгу схвалили.

Основи підручники
Суспільне: Черкаси

Теми курсу актуальні, але неоднозначні. У програмі багато стереотипів і замало рівноправ’я, – зауважила кандидатка педагогічних наук Наталія Байдюк.

"Є цілий цілий розділ, який стосується того, що чоловік без підтримки жінки не спроможний виховувати власних дітей. Для мене, як для науковця – це взагалі нонсенс. Це означає, що позиції чоловіка і жінки не можуть бути рівними".

Основи підручники
Суспільне: Черкаси

Так сталося, бо дані у підручнику 20-річної давності, зауважила мама двох школярів, психологиня за освітою, Вікторія Феофілова. Та й курс вважає більше релігійний, ніж освітнім.

"Усі опитування, всі цифри... на них немає жодних посилань. Хто робив ці дослідження і наскільки їм взагалі можна довіряти? Це підручник не про основи сім’ї. Це про християнські основи шлюбу. Якщо так на це дивитися, то тоді все в порядку. Але в нас є не християни, в нас є нерелігійні люди. В нас є люди, які взагалі по-іншому розглядають і шлюб і сім’ю".

Книга відповідає вітчизняному законодавству. А всі статистичні дані з офіційних джерел, повідомив автор. Тому всі звинувачення відкидає, як і релігійний підтекст.

"Коли ми говоримо про шлюб, то ми виходимо з того, що більшість громадян України так чи інакше бере шлюб в тій чи іншій церкві. І ми не можемо ігнорувати цього факту. Але це одна тема з 70-ти".

Основи підручники
Суспільне: Черкаси

У будь-якому разі підручник буде корисним для дітей. Бо саме школа має формувати бачення повноцінної сім’ї, де є мама і тато, вважає багатодітний батько Олександр Спільніченко.

"Можливо, ця книга недосконала. Можливо там є якісь нюанси, але основа є. Давайте це візьмем, за основу. І будемо додавати. Вчитель, який буде викладати він буде власні приклади приводити, він буде власний досвід туди вкладати. Цей матеріал має право на життя".

У черкаських школах "Основи сім’ї" планують викладати факультативно з першого вересня. І лише за бажанням батьків, розповів директор міського департаменту освіти Ігор Волошин. Зараз серед родин проводять опитування.

"Я думаю, що якраз вони спонукатимуть батьків поцікавитися, що це власне за курс такий «Основи сім’ї», десь почитати це в засобах масової інформації. І, очевидно, зробити для себе вибір: чи треба, щоб дитина такий курс вивчала".

Основи підручники
Суспільне: Черкаси

Психологиня Анна Харченко викладати курс у школах не радить. Каже, що програма старшої школи і так перевантажена обов’язковими предметами. А сам підручник сформує у підлітків хибне уявлення про щасливу сім’ю:

"Сім’ї створюють все пізніше. На думку автора – успіх – це якщо ти створив сім’ї і завів дітей до 30. Як він цей успіх поміряв і чому це саме вважається успіхом не дуже зрозуміло".

Але якщо предмет і викладатимуть, додає психологиня, він має бути для значно менших дітей. І обов’язково містити правдиві й "свіжі" дані.

"Після 10 років починаються гормональні зміни в організмі і дитині набагато складніше сприймати. Вже мозок плаває в коктейлі з гормонів і дуже складно сприймати інформацію без сексуалізації контексту"

Тож, вважає психологиня, якщо ми хочемо, щоб наші діти жиди благополучно – важливо, щоб вони жили не у вигаданому світі, а жили в реальності і вміли мати з нею справу. А цього навчити цей підручник не може, додала Анна Харченко.

Читайте також

У школах Тернополя запроваджують факультатив "Основи сім'ї"

Вибір предметів, мова для нацменшин і наставники для вчителів. Рада ухвалила новий закон про освіту

На початок