Викликів вдвічі менше, забирають не всіх: медики та волонтери про COVID-госпіталізацію на Харківщині

Викликів вдвічі менше, забирають не всіх: медики та волонтери про COVID-госпіталізацію на Харківщині

Викликів вдвічі менше, забирають не всіх: медики та волонтери про COVID-госпіталізацію на Харківщині
. Суспільне Харків

Медики швидкої на Харківщині за минулу добу отримали 211 викликів щодо COVID — вдвічі менше, ніж на початку квітня.

Про це розповів директор Центру екстреної медичної допомоги Віктор Забашта під час брифінгу в Харківській обладміністрації.

"Пік цієї хвилі був 6 квітня, у нас було 430 викликів. За вчора — 211. Це вдвічі менше. До цього тиждень трималися на 350 викликів, і близько тижня ідемо на 200-230 викликів на добу", — сказав Забашта.

Читайте також: "Ситуація поступово стабілізується": заступник голови Харківської ОДА про ситуацію із COVID

За словами Забашти, за добу ушпиталили 140 людей на Харківщині. В область з Харкова практично не везуть, ліжок у місті достатньо, немає і черг зі швидких під лікарнями, каже Забашта.

"Сьогодні ця проблема практично вирішена, тому що кількість лікувальних закладів достатня, а кількість хворих значно зменшилася. Ми менше шпиталізуємо, тому що менше виїжджаємо", — каже Забашта.

Волонтерка Наталя Попова опублікувала на сторінці у Facebook пост із переліком адрес і рівнем сатурації у людей, які зверталися до неї через відмови у госпіталізації. Попова розповіла Суспільному, що зранку 26 квітня одну людину з Харкова госпіталізували на вільну точку потокового кисню у Вовчанську лікарню.

Ще одну пацієнтку із сатурацією 32, за словами Попової, не могли госпіталізувати, поки у лікарні не звільнилося місце після смерті іншого пацієнта.

"Я подзвонила начмеду, вона сказала: у мене труп, зараз тіло вивеземо — везіть. Їх буквально дві хвилини тому забрала швидка", — розповіла Попова.

Ще одну жінку не могли дві доби госпіталізувати через брак місць, поки у неї не почалося запалення мозку.

"Їм привезли концентратор, коли почала падати сатурація. Весь цей час вони викликали швидкі, які просто приїжджали і казали, що місць немає. У момент, коли вже почалася енцефалопатія, вони знайшли мій номер, зателефонували. ЇЇ повезли у 22 лікарню, але 99,9% що вона не виживе", — говорить Попова.

Що відомо

На початок