Самотужки зібрав електромотоцикл. Дніпрянин Чен Кім. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Самотужки зібрав електромотоцикл. Дніпрянин Чен Кім. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Самотужки зібрав електромотоцикл. Дніпрянин Чен Кім. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ
. Фото: Суспільне. Дніпро

Дніпрянин Чен Кім самотужки зібрав електромотоцикл. Без підзарядки він здатен, за попередніми підрахунками, проїхати до 500 кілометрів.

На те, щоб мотоцикл повністю зарядити потрібно шість годин. Зараз чоловік випробовує свій транспорт, вже проїхав 100 кілометрів від Дніпра до Кам’янського. Каже, у майбутньому хоче зробити мотоциклу швидку зарядку та подорожувати ним Європою. Цей електромотоцикл Чен Кім збирав пів року. На запчастини витратив понад 5 тисяч доларів. Говорить, можна було б впоратися і швидше, але займався ним тільки у вільний час.

"Це повноцінний транспортний засіб, у якому є бортовий комп'ютер, датчики швидкості, датчик обертів двигуна, температурні датчики. Тут є круїз-контроль руху. Ну, як би, є все, скажімо так, для переміщення. Є тут рекуперативне гальмування, також він здатен приймати заряд від інерції руху. Ми їдемо з гірки – і заряджаємося, тут є рекуперація", – говорить Чен Кім – зібрав електромотоцикл.

Чоловік каже, хотів створити транспорт, який би не забруднював довкілля та був економічним.

"Три "Е": він має бути економічним, екологічним та естетичним. Економічний – витрати пального на кілометр шляху або на сто кілометрів. Ми зараз тільки проводимо випробування, але десь, орієнтовно, я так рахував, десь на сто кілометрів ходу до трьох гривень, а то й менше, якщо за "нічним тарифом", то ще менше буде. По екологічності зрозуміло – немає жодних викидів", – говорить Чен Кім – зібрав електромотоцикл.

Чен каже, намагався максимально використати українські матеріали, з основних частин закордонними є лише батарея та мотор. Зовнішній вигляд мотоциклу проєктував самостійно.

"Об'єм батареї великий, щоб це не було громіздкою річчю, ми вигадали такий, як зварювальний апарат вузенький. Далі ми вигадали охолодження мотору. Всі пам'ятають автомобіль "Запорожець", "вухастий". І ці ребра вони стилістично виконані, але не лише стилістично, а й дозволяють повітрю забирати на охолодження мотор колеса", – говоритьЧен Кім – зібрав електромотоцикл.

Мотоцикл з легкістю прискорюється до 80 км/год, його максимальна швидкість – до 105 км/год. Дальність пробігу без підзарядки Чен ще не встиг виміряти. Поки що найдовша його поїздка – у Кам'янське, 100 км. Але розраховував, що електромотоцикл зможе проїхати без підзарядки 500 кілометрів. Це, говорить, можливо, за умови нешвидкої їзди — в середньому 60 км/год. Каже, у найближчих планах — перевірити це. Хоче поїхати на цьому мотоциклі до Києва. Також чоловік планує подорожувати на ньому Європою. Крім мотоцикла у Чена ще є три машини, які він власноруч переобладнав у електромобіль. Зараз розробляє електрояхту.

Повне відео:

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок