2020 рік був найтеплішим за всю історію спостережень в Європі – звіт

2020 рік був найтеплішим за всю історію спостережень в Європі – звіт

2020 рік був найтеплішим за всю історію спостережень в Європі – звіт
. AP

2020 рік був найтеплішим за всю історію спостережень в Європі, а останні шість років – найжаркішими у всьому світі.

Про це йдеться у звіті Служби з питань зміни клімату Copernicus.

Як зазначили у службі, висока річна температура, зафіксована в Європі у 2020 році, частково була зумовлена виключно теплими зимовими та осінніми умовами. Зокрема, взимку температура була на 3,4°C вище середньої.

"Європейці бачили більше сонця у 2020 році, причому в період з січня по травень кількість сонячних годин було значно вище середнього", – йдеться у звіті.

2020 рік був найтеплішим за всю історію спостережень в Європі
Copernicus Climate Change Service

За повідомленням служби, опади в середньому за рік були в межах норми, проте відбувся різкий перехід між дуже вологими зимовими умовами та постійно сухою весною, що зробило помітний вплив на вологість ґрунту і рослинність на більшій частині континенту.

Водночас у тому ж році шторм Алекс приніс проливний дощ, який перевищив денні рекорди опадів у Великобританії, на заході Франції та південних Альпах, і викликав руйнівні повені в деяких регіонах.

Окрім цього 2020 рік став другим найтеплішим роком за всю історію спостережень в Арктиці з річною температурою поверхні на 2,2°C вище середнього значення за 1981-2010 роки. За оцінками науковців, останні дані за п'ять років показують, що температура у світі вже підвищилася приблизно на 1,2°C.

Раніше Американське космічне агентство NASA заявляло, що 2020 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень, з невеликим відривом обійшовши 2016 рік.

Що відомо

  • Міжнародна енергетична агенція прогнозує різке зростання викидів CO2 і збільшення попиту на різні види палива у 2021 році через відновлення світової економіки після пандемії.
  • Кліматологи заявили, що в Атлантичному океані спостерігається сповільнення Атлантичної меридіональної перекидної циркуляції, яка впливає на Гольфстрім. За їхніми словами, це може призвести до екстремальних погодних змін у Європі та підвищення рівня морів.
  • Британська Кембриджська комісія з питань сталого розвитку щодо масштабних змін у поведінці заявила, що багаті люди світу повинні радикально змінити свій спосіб життя, щоб впоратися зі зміною клімату.
  • Науковці з'ясували, що занадто раннє цвітіння сакури є ознакою кліматичних змін та дестабілізацію природних екосистем.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок