"Прогноз кращий, бо є вакцина": епідеміологиня про четверту хвилю COVID-19

"Прогноз кращий, бо є вакцина": епідеміологиня про четверту хвилю COVID-19

"Прогноз кращий, бо є вакцина": епідеміологиня про четверту хвилю COVID-19
. Фото: УНІАН

За прогнозами епідеміологів четверта хвиля коронавірусу ймовірно може пройти з не високими показниками захворюваності, оскільки наразі триває масова вакцинація населення.

Про це на пресконференції повідомила епідеміологиня та завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталя Виноград.

"На планеті спостерігається четверта хвиля пандемії. Найвищою була третя. Хоча за прогнозами третя хвиля вже б мала бути найнижчою. Що з нами буде далі? Можливо в кращий спосіб, бо у нас з'явилася вакцинація. Перший рік ми її не мали, ми могли розраховувати тільки на природній захист, який утворюється внаслідок циркуляції вірусу. Прогноз зараз є набагато кращий з огляду на те, що є вакцина", – зазначила Виноград.

Виноград пояснила, чому жоден з попередніх прогнозів ні для однієї держави не справдився.

Читайте також: Зростання рівня летальності COVID-19 пов’язане з новими штамами — ЦГЗ

"Не справдився, бо не було відомо на початку про те, що будуть нові штами. Не було відомо, що штами будуть серйозно відрізнятися. І втому числі будуть відрізнятися в плані спроможності створених якихось певних терапевтичних втручань, схем лікування, протоколів. Також з причини, що ми взяли стандартний підхід, який був раніше відомий для тих захворювань які були актуальні для планети", – пояснила епідеміологиня.

Раніше директор Центру громадського здоров'я Роман Родина зазначав, що показник летальних випадків від COVID-19 у 2021 році збільшився до 2,4%.

Що відомо

  • Станом на ранок 19 квітня в Україні зафіксовано 6506 нових випадків COVID-19, одужало 5598 особи, померли — 214.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов спрогнозував, що новий спалах COVID-19 триватиме до кінця квітня.
  • За інформацією Центру економіки охорони здоров'я, Україна залишається третьою країною Європи за рівнем смертності від коронавірусу.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок