Чому Дар'я Білодід знялася з фіналу чемпіонату Європи з дзюдо та яка у неї травма. Відповідь тренера

Чому Дар'я Білодід знялася з фіналу чемпіонату Європи з дзюдо та яка у неї травма. Відповідь тренера

Ексклюзивно
Чому Дар'я Білодід знялася з фіналу чемпіонату Європи з дзюдо та яка у неї травма. Відповідь тренера
. IJF

Ексклюзивний коментар Віталія Дуброва для Суспільне Спорт.

Українка Дар'я Білодід не змогла завоювати "золото" чемпіонату Європи-2021. 20-річна дзюдоїстка впевнено пройшла до фіналу, але на вирішальну сутичку не вийшла – чемпіонкою автоматично стала її суперниця.

Причина зняття Дар'ї зі змагань - травма, яку вона отримала наприкінці півфінального поєдинку проти росіянки Ірини Долгової. Ще під час трансляції було помітно, як Білодід трималася за ліву руку після переможного прийому, а її тренери емоційно коментували дії росіянки.

Суспільне Спорт звернулося до головного тренера збірної України Віталія Дуброви за коментарем стосовно деталей травми Дар'ї Білодід. Ось як пояснив тренер ситуацію зі зняттям та момент, коли українка зазнала пошкодження.

"Вийшло так, що вже після закінчення часу росіянка продовжувала робити больовий прийом - трохи "дьоргнула" лікоть та передпліччя. Сподіваюся, що не дуже серйозне пошкодження, але ризикувати і боротися у фіналі із ним не було сенсу. Враховуючи, що це олімпійський рік, нас ще чекає чемпіонат світу та Олімпіада в Токіо. Лікар оглянув і вирішили не боротися у фіналі, не ризикувати", – пояснив Віталій Дуброва.

Ось момент того, як Долгова нанесла травму Білодід:

За словами Дуброви, старт у Лісабоні - найкращий виступ Білодід у 2021 році. Хоч вона не змогла здобути перемогу на четвертому поспіль турнірі, але тренер похвалив спортсменку.

"У цьому році це її найкращий виступ, вона непогано боролося. Бачимо, що Даша набирає форму до Олімпіади. Все нормально. У першій сутичці здолала італійку Мілані і взяла реванш у неї за поразку у 2017 році. У другій - словенку Штангар, а в півфіналі - росіянку Долгову, що була чемпіонкою Європи. Досить потужно боролася, але у фіналі вирішили не боротися".

Щодо подальших планів, то усе залежатиме від детального обстеження Дар'ї, яке вона пройде після повернення до Києва. Тоді і можна буде визначити серйозність травми українки.

"Плани? Побачимо. Треба повернутися додому, зробити знімки. І вже тоді приймати рішення", - додав Дуброва.

Шлях Дар'ї Білодід на Євро-2021

  • Другий раунд. Перемога над Франческою Мілані (іппон - 2:54)
  • 1/4 фіналу. Перемога над Марусею Стангар (іппон - 3:21)
  • 1/2 фіналу. Перемога над Іриною Долговою (іппон - 3:59)
  • Фінал. Неявка на сутичку проти Дістаї Краснікі ("срібло")
На початок