З травня прикарпатці перейдуть на річний тариф на газ для побутових споживачів

З травня прикарпатці перейдуть на річний тариф на газ для побутових споживачів

З травня прикарпатці перейдуть на річний тариф на газ для побутових споживачів
. Суспільне Карпати

З першого травня усіх споживачів газопостачальних компаній України переведуть на річний фіксований тариф. За словами менеджера із зв’язків з громадськістю ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" Ігоря Марковського, це – вимога Кабміну та Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пише Суспільне Карпати.

"Основні пункти даної постанови передбачають те, що людині непотрібно буде писати жодної заяви при переході на цей тариф, хіба, якщо людина захоче залишитися на помісячному тарифі або скористатися іншими комерційними пропозиціями постачальників. Тоді людина пише заяву і змінює всій тариф з річного на той, який вона захоче там вибрати", — каже Ігор Марковський.

Ігор Марковський
Ігор Марковський. Суспільне Карпати

За його словами, з переходом на річний тариф для споживачів не встановлюватимуть ні авансових платежів, ні будь-яких інших. Також збережеться період оплати до 25-го числа наступного місяця.

"Будуть переваги для людей, які використовують газ не лише для приготування їжі, але й для опалення помешкань. Тобто, це суттєва перевага, тому що буде ціна фіксована, — каже менеджер із зв’язків з громадськістю ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут". — Не буде таких стрибків, як цього року в опалювальний період , коли в нас влітку була ціна одна – в межах 3-4 гривень, а взимку вона вже піднялася до 8-9 гривень за кубічний метр. Тобто людина може спланувати свої витрати".

З травня прикарпатці перейдуть на річний тариф на газ для побутових споживачів
З травня прикарпатці перейдуть на річний тариф на газ для побутових споживачів. Суспільне Карпати

Користувачі за бажанням зможуть перейти і на помісячний тариф. Щоправда, якщо потім споживач захоче знову повернутися на річний, йому потрібно буде отримати згоду постачальника послуг.

Франківка Ірина Антонюк про перехід на річний тариф на газ чула. Каже, що таке рішення уряду підтримує, адже зможе трохи зекономити на оплаті: "Ми вже будемо знати, на що розраховуємо, і кожна людина собі зможе розрахувати, скільки витратити того газу. Я не буду рахувати, бо не маю лічильника, а той, хто має, тому, звичайно, краще".

Жителька Івано-Франківська Лідія Юзюк до рішення щодо переходу на річний тариф ставиться негативно. Жінка поки не знає, чи буде переходити на помісячну плату.

"Взимку я більше використовую і більше можу заплатити, а чого я маю влітку ту саму ціну платити, коли я мало використовую? Мені не подобається таке", — каже Лідія Юзюк.

Якою буде ціна на газ з 1-го травня, в "Івано-Франківськгаз Збуті" поки не повідомляють. Як розповів Суспільному представник підприємства Ігор Марковський, за попередніми прогнозами, тариф можуть встановити на рівні 7-8 гривень за кубічний метр газу.

Читайте також

На початок