Росія намагається отримати переговорний результат. В ОП прокоментували заяву Козака

Росія намагається отримати переговорний результат. В ОП прокоментували заяву Козака

Ексклюзивно
Росія намагається отримати переговорний результат. В ОП прокоментували заяву Козака
.

Через погрозливі заяви Росія намагається досягти певного переговорного результату. Натомість Україна надалі очікує відповіді РФ щодо свого мирного плану.

Так радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував Суспільному заяву заступника керівника адміністрації президента РФ Дмитра Козака про те, що початок Києвом бойових дій на сході України може стати причиною для Росії стати на захист своїх громадян і "початком кінця України"

"Російська сторона вкотре намагається за допомогою риторичного, політичного та навіть воєнного тиску на Україну отримати певний переговорний результат, який не є логічним та справедливим, але який їм хотілося би побачити. Крім того, вони активно пробують суттєво підвищити переговорні ставки. Це хибна тактика, яка нічого не дасть російській стороні", - заявив Подоляк.

Він підкреслив, що останні заяви вписуються у звичайну риторику РФ.

"Навряд чи взагалі можна констатувати будь/яку зміну риторики представників РФ. Ця риторика завжди однакова - в усьому винна Україна. І в захоплені Криму росіянами, і в організації кримінальної сірої зони на частині Донбасу, і в активних провокативних діях там же. Іронія. Просто зараз бачимо більш погрозливі і більш відверті заяви російських представників, але за сенсом вони зовсім не відрізняються від того, що українська сторона вже чула раніше", — відзначив Подоляк.

Читайте також: Гра м’язами чи загроза вторгнення: що відбувається на фронті та у переговорах щодо Донбасу

За його словами, попри це світ бачить, яка країна гальмує переговори.

"По-перше, Україну не залякати. По-друге, увесь світ бачить, хто насправді гальмує переговорний процес – це саме РФ. Україна запропонувала конкретний покроковий план до миру, він підтриманий Францією та Німеччиною і очікує відповіді Росії. Тобто, пропагандистська войовничість РФ - це саме пропагандистська войовничість РФ. З іншого боку, не варто пов’язувати те, що відбувається з тими чи іншими заявами в Україні, з дискусією навколо переговорів у Тристоронній контактній групі.", — наголосив радник керівника ОПУ.

Окрім того, на думку Подоляка, таким чином Росія намагається чинити тиск не тільки на Україну, а й на інших учасників переговорів у Нормандському форматіУ переговорах в Нормандському форматі беруть участь Німеччина, Франція, Україна і Росія і на решту держав, які підтримують територіальну цілісність України.

Що відомо

  • Наступна зустріч у "Нормандському форматі" на рівні радників має відбутися 19 квітня 2021 року.
  • Тристороння контактна група в Мінську провела екстрене засідання через загострення на Донбасі. Сторони підтвердили необхідність припинення вогню, але не погодили спільну заяву за підсумками засідання.
  • Розслідувачі групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.
На початок