Уряд ухвалив постанову щодо створення українського супутника "Січ-2-1"

Уряд ухвалив постанову щодо створення українського супутника "Січ-2-1"

Уряд ухвалив постанову щодо створення українського супутника "Січ-2-1"
. Національний промисловий портал

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка визначає умови створення оптико-електронної системи дистанційного зондування Землі «Січ-2-1». Рішення ухвалили на засіданні 7 квітня.

За текстом пояснювальної записки до постанови, документ визначає основі умови створення оптико-електронної системи дистанційного зондування «Січ-2-1», забезпечення запуску та страхування космічного апарата та подальшої експлуатації системи тощо

За документом, Конструкторське бюро «Південне» імені Янгеля, що в Дніпрі, є замовником робіт із запуску космічного апарата та його страхування, а Національний центр управління та випробувань космічних засобів – оператором оптико-електронної системи дистанційного зондування Землі «Січ-2-1».

Що відомо

  • Раніше віцепрем'єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявив, що постанова відкриє шлях для виведення космічного апарата на орбіту вже до кінця 2021 року.
  • Президент Володимир Зеленський поставив перед Мінстратегпромом завдання вивести на навколоземну орбіту космічний апарат дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) "Січ 2-30 (2-1)" до кінця цього року.
  • Розробку супутника “Січ 2-30 (2-1)” було розпочато у 2013 році і він мав бути запущений у 2017 році, однак, він продовжує знаходитись на території ДКБ "Південне". Питання реалізації проєкт із запуску українського супутника “Січ 2-1” (пізніше перейменованого на “Січ 2-30”) було ініційоване під час виїзного засідання Комітету до Дніпра, яке відбулося 12 березня 2020 року.
  • Супутник «Січ-2-1» розроблений фахівцями Конструкторського бюро «Південне» у рамках загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України і призначений для одержання цифрових зображень поверхні Землі, а також для моніторингу параметрів магнітосфери Землі. Супутник «Січ-2-1» є модифікацією супутника «Січ-2», запущеного у 2011 році.
  • Україна вже мала на орбіті свої космічні апарати: супутники оптичного ДЗЗ "Січ-1", "Січ-2" та радіолокаційного ДЗЗ "Океан-О". Ці космічні апарати виводилися в космос в період з 1995-го до 2011 року.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок