Перше інтерв'ю після повернення. Урош Велепець - про збірну України, формування складу та завдання

Перше інтерв'ю після повернення. Урош Велепець - про збірну України, формування складу та завдання

Ексклюзивно
Перше інтерв'ю після повернення. Урош Велепець - про збірну України, формування складу та завдання
. Суспільне Спорт

Ексклюзивне інтерв'ю нового головного тренера жіночої збірної України для Суспільне Спорт.

За 10 днів після завершення біатлонного сезону уже був сформований список спортсменів команди "А" на олімпійську зиму, а також визначені тренерські штаби жіночої та чоловічої збірних України.

Якщо у попередньому сезоні за обидві команди відповідав Юрай Санітра, то в новому - він працюватиме лише з чоловічою збірною. Натомість головним тренером жіночої збірної стане словенець Урош Велепець - спеціаліст, який працював з українською командою у попередній олімпійський цикл.

Читайте також: Склад збірної України з біатлону до підготовки до олімпійського сезону

Велепець пішов з української команди після Олімпіади-2018 - тоді біатлоністки не виграли жодної нагороди, завдання не було виконане. За наступні три роки з українською збірною працювали різні тренери, за різними методиками.

І от - в олімпійський сезон - Урош Велепець (увесь час працював з Юлією Джимою) повертається повноцінно в український біатлон.

Суспільне Спорт поспілкувалося зі словенцем після новини про його призначення. Це його перше велике інтерв'ю у статусі знову головного тренера жіночої збірної.

За словами Уроша, він прилетить до Києва усередині квітня, щоб зустрітися з командою та проговорити ще "кілька нюансів" щодо роботи. Однак, Велепець зазначає: "Ми домовилися, я готовий працювати".

  • Про роботу в стані збірної Словенії

"Чи залишуся там працювати? Ні. У мене був контракт, така домовленість, що треба медаль на Олімпіаді від Якова Фака і потрібно, що чоловіча команди закінчила сезон у топ-10 Кубка націй для отримання п'ятої квоти. [Словенії] потрібно підтягувати команду: Клемен Бауер може ще сезон буде, Яков - може трохи більше.

Усі цілі, які були поставлені на цей сезон, були виконані. Ще взимку домовилися, що треба підводити молодих тренерів. Яков Фак уже розуміє, що йому потрібно робити, а решті потрібно вчитися. У мене є ціль - особиста медаль, після трьох Олімпіад з медалями, не хочу четверту без".

  • Про попередній досвід роботи в Україні

"Ми усі професіонали. Завдання, яке ставилося - медаль на Олімпіаді у Пхьончхані - не вийшло, як хотіли. Дівчати захворіли перед Олімпіадою, було багато проблем, і не вийшли на рівень. Збір у Казахстані, коли потрапили на температуру до -30°C, не могли нормально тренуватися. Не потрапили в ту форму, яка мала бути на Олімпіаді. Після Ігор подав у відставку, оскільки цілі, які ставилися, я не виконав. Бринзак цю відставку прийняв, і це нормально. У мене ніяких проблем в Україні не було і не буде".

  • Про формування тренерського штабу збірної

"За домовленостями, Олександр Кравченко точно, буде займатися стрільбою: я його поважаю, він досить спокійний і розбирається у стрільбі на високому рівні. Також буде Ігор Ященко: ним задоволений, він молодий тренер, вважаю його дуже перспективним. Не знаю, скільки часу буду перебувати в Україні, треба буде ще навчити їх роботі, методиці. Але Ігор Ященко - точно здібний, він поки що молодий, потім зможе приймати команду самотужки і готувати".

  • Про роботу із сестрами Семеренко

"Цей рік був першим, коли вони без Григорія Шамрая: сезон вийшов не так, як хотіли б. Напевне, їм буде зручніше працювати з ним, він знає їх досить давно. Але у мене дуже велике бажання підготувати їх до рівня того, що був 3-4 роки тому. Вони нам потрібні, звісно, в команді. Якісь збори будемо разом робити, щоб подивитися, на скільки готові, щоб потім розуміти, кому, куди та як".

  • Про роботу із Анастасією Меркушиною

"Ми поставили її в команду. Це питання ще треба буде обговорювати з нею і Олегом [Меркушиним]. Моє бажання: щоб вона навіть не на всіх зборах, а інколи підключалася, щоб побачити, як вона готова, який рівень конкуренції. Робота завжди краща, коли більше дівчат знаходяться разом.

Квота на сезон у нас буде 5 спортсменок, зараз маємо 7 плюс сестри Семеренко - це уже дев'ять. Треба буде боротися за позицію в команді, за старти на рівні Кубка світу. І на Кубку IBU треба рівень підняти, бо і там, і у юніорів результати були не дуже. Наше завдання - підняти рівень решти, не тільки команди "А". Звісно, треба знати, як здобути медаль, але й треба підняти рівень. Більше конкуренції - більше у дівчат з'явиться бажання та мотивації. Сподіваюся, встигнемо.

Треба працювати як одна команда, а з особистими тренерами будемо постійно в контакті, бо вони своїх спортсменок знають. Але нам треба йти в одну сторону. Мої інтереси у розвитку і на нижчих рівнях, підняти його. Не чекати "що буде", а стати агресивною командою, яка хоче досягти того, чого досягають лідери біатлону".

Що відомо

  • Останні сезони Урош Велепець працював зі збірною Словенії, а також був особистим тренером Юлії Джими.
  • У склад команди "А" на літню підготовку потрапили: Юлія Джима, Дар'я Блашко, Олена Підгрушна, Анастасія Меркушина, Катерина Бех, Ірина Петренко, Анна Кривонос. Окремо ще є Валентина та Віта Семеренко.
  • Перший збір біатлоністів розпочнеться 13 травня, він відбудеться у Сянках (Львівщина). Подальша програма поки невідома.
На початок