З квітня зросте пенсійний вік для жінок. Коли виходитимуть на пенсію

З квітня зросте пенсійний вік для жінок. Коли виходитимуть на пенсію

З квітня зросте пенсійний вік для жінок. Коли виходитимуть на пенсію
. Ілюстративне фото: Unsplash

З першого квітня 2021 року пенсійний вік для жінок зросте до 60 років за наявності необхідного страхового стажу. Таким чином, вік і правила виходу на пенсію у чоловіків і жінок будуть однаковими.

Згідно з законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", нині в Україні жінки, які народилися у період з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, виходять на пенсію в 59,6 років. З 1 квітня 2021 року пенсійний вік у жінок (які народилися у період з 1 квітня 1961 року по 31 грудня 1961 року) збільшується до 60 років.

Особи (як жінки, так і чоловіки), які у 2021 році досягають пенсійного віку, мають право на призначення пенсії за віком за умови наявності страхового стажу не менше 28 років.

Крім того, звернення за призначенням пенсії за віком може здійснюватись за місяць до досягнення пенсійного віку або протягом трьох місяців після досягнення пенсійного віку. В цьому випадку пенсія призначається з наступного дня після досягнення пенсійного віку. Якщо ж документи для призначення пенсії за віком надаються після закінчення тримісячного терміну з дати досягнення пенсійного віку, то пенсія призначається з дати звернення за призначенням пенсії.

Водночас жінки, які досягнуть віку 59,6 років до квітня 2021 року,зможуть отримати виплату на пів року раніше. Йдеться про тих, хто народився з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року.

Читайте також: В Україні з 2021-го не буде пенсій без стажу. Куди звертатися і чи є шанс на гроші

Що відомо

  • До 1 квітня 2020 року пенсійний вік для жінок становив 59 років, а з 1 квітня — 59 років і 6 місяців.
  • У 2021 році передбачено чотири етапи підвищення пенсій, один з яким проходить у першій половині березня. Тим часом Кабінет міністрів планує створити накопичувальну пенсійну систему в Україні.
  • Пенсійний фонд з 1 березня провів перерахунок пенсій для 9,76 мільйонів пенсіонерів, з яких понад семи мільйонам виплати підвищили мінімально на 100 гривень.
  • 22 лютого Кабінет міністрів схвалив постанову про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році, якою, зокрема, затверджується індексація пенсій з 1 березня.
  • Кабінет міністрів схвалив законопроєкт щодо удосконалення пенсійного законодавства та визначив дату щорічної індексації пенсій – 1 березня.
  • Мінсоцполітики оприлюднило інформаційний календар підвищень пенсій, які відбудуться 2021 року. Згідно з ним, підвищення буде відбуватися у 5 етапів для різних категорій.
  • Кабмін разом з Міністерством соціальної політики повністю напрацювали стратегію запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні у 2021 році.

Читайте також

П'ять видів підвищення. Кому очікувати на перерахунок пенсій у 2021-му році

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок