Як Україна святкуватиме День Конституції. Зеленський підписав указ

Як Україна святкуватиме День Конституції. Зеленський підписав указ

Як Україна святкуватиме День Конституції. Зеленський підписав указ
. УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 25-ї річниці Конституції України, яка святкується 28 червня.

Згідно з повідомленням пресслужби Зеленського, метою документа є організація гідного святкування у 2021 році річниці Конституції, "враховуючи її важливе значення у розбудові правової та демократичної держави".

Згідно з указом, Кабінет міністрів має утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 25-ї річниці Конституції України, визначивши співголовами прем'єра та керівника ОПУ та залучивши до його складу представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, громадських об'єднань.

Крім того, оргкомітет має врахувати епідситуацію у державі, а уряд — розробити та забезпечити, зокрема, у Києві та інших населених пунктах урочисті заходи за участю представників центральної та місцевої влади, дипломатичного корпусу, міжнародних організацій та громадськості. При цьому уряд має забезпечити широке висвітлення заходів з відзначення 25-ї річниці Конституції, а Національний банк України має виготовити та випустити в обіг пам'ятну монету.

Також Зеленський розпорядився організувати проведення до 25-ї річниці Конституції конкурсу серед студентів та молодих науковців на найкращу наукову роботу щодо розвитку конституційно-правового регулювання.

Згідно з указом, Міністерство закордонних справ має запросити до участі в урочистостях представників дипломатичного корпусу іноземних держав, міжнародних організацій, української діаспори, а також забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України за участю представників української громадськості за кордоном заходів до річниці Конституції.

Що відомо

  • Зеленський заявляв, що Україна може змінити Конституцію лише в напрямку децентралізації відповідно до Мінських угод. Утім, це не стосується курсу на членство в НАТО.
  • Велика палата Конституційного суду почала розгляд справи за конституційним поданням 142 народних депутатів щодо офіційного тлумачення окремого положення абзацу четвертого преамбули Конституції, в якому фігурує поняття "гідних умов життя".

Що відомо

Моя Конституція. Українські музиканти пропонують свої статті до Основного закону

Як приймали Конституцію України. Тисячолітня хроніка подій

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок