"Вважаю, що це – незаконно". Аналітик Руху ЧЕСНО про ситуацію із "замінуванням" ОВК у 87 округу

"Вважаю, що це – незаконно". Аналітик Руху ЧЕСНО про ситуацію із "замінуванням" ОВК у 87 округу

"Вважаю, що це – незаконно". Аналітик Руху ЧЕСНО про ситуацію із "замінуванням" ОВК у 87 округу
. Колаж/Суспільне Карпати

Аналітик Руху ЧЕСНО Віталій Світлик вважає, що із ОВК у 87-му округу повинні були евакуювати всіх людей та одразу припинити роботу. Натомість у приміщенні виборчої комісії ще приблизно 50 хвилин після повідомлення про замінування перебували люди, розповів Віталій Світлик кореспондентам Суспільного Карпати.

За його словами, до ОВК він приїхав після повідомлення про те, що робота комісії паралізована. ЧЕСНО повідомили про те, що комісія не приймає протоколи. Однак, згідно із законом, робота ОВК має бути безперервною до встановлення остаточних результатів.

"Ми їхали подивитися, чому так відбувається, чи призначили члени ОВК якогось іншого голову і чому не продовжують роботу. Протоколи не приймали протягом кількох годин, люди просто стояли на вулиці і мерзли", — розповідає Віталій Світлик.

На місці події, за його словами, після повідомлення про замінування людей не евакуювали. У приміщенні ОВК перебували представники трьох ДВК.

"Минуло десь 50 хвилин, люди були ще в будівлі ОВК. Десь хвилин 20-30 вони продовжували рахувати голоси, згодом вийшли представники трьох комісій. Інші просто сиділи в будівлі, а наступних представників ДВК всередину не пускали, — розповідає Світлик. – Вважаю, що це незаконно. Або евакуюємо усіх, припиняємо роботу. І вони мене, як представника ЗМІ, мали пропустити всередину ОВК".

На запитання Суспільного, чому склалася така ситуація та в чому причина того, що голоси виборців досі не порахували, аналітик каже, що в ОВК штучно затягують час.

"Представники ОВК, ІТ-спеціаліст, імовірно, отримали команду, що має бути затягування. Тому вони встали, зібралися. Ми розуміємо, що ці люди є основні, які повинні організувати роботу ОВК, але це не було зроблено. Ми поцікавилися також, хто такий голова ОВК. Це людина, яка приїхала з Ірпіня. Він працював у Державному реєстрі, потім – державне підприємство, яке було пов’язане з рекламою. В його декларації вказано, що готівкою має 100 тисяч доларів. Це – досить цікава особистість, яка була закинута до нас в ОВК", – додав Віталій Світлик.

Суспільне телефонувало до голови ОВК Руслана Кашнікова, щоб дізнатися, чи продовжують підрахунок голосів у комісії. Проте Кашінков не брав слухавку.

Нагадаємо, у березні голова окружної виборчої комісії № 87 Володимир Коп’як, який представляє партію "Голос", склав повноваження. Посаду голови ОВК зайняв його однопартієць Руслан Кашніков.

До слова, 30-го березня о 02:02 у Надвірній, що на Прикарпатті, надійшло повідомлення від чергового поліцейського про замінування окружної виборчої комісії округу № 87 в будинку культури "Нафтовик" на вулиці Шептицького, 36. В ОВК якраз підбивали підсумки голосування на довиборах до Верховної Ради України.

Що відомо

Читайте також

На початок