Шукають перешкоди: як у Рівному перевіряють заклади на доступність

Шукають перешкоди: як у Рівному перевіряють заклади на доступність

Шукають перешкоди: як у Рівному перевіряють заклади на доступність
. Суспільне Рівне

Доступність рівненських закладів для маломобільних груп населення перевіряла команда Доступно.UA з Києва. Зі слів координаторки Софії Рилюк, їхня організація, окрім Рівного, моніторить локації у 27 містах України, а надалі зібрану інформацію опублікують у додатку Доступно.UA. Перевірятимуть заклади до 27 березня.

У Юрія Островського інвалідність першої групи через дитячий церебральний параліч. Рухатися самостійно вулицями міста він не може. Тому його завжди супроводжують.

Доступність
Суспільне Рівне

"По місту дуже важко, особливо пішохідні переходи – це взагалі, такі бордюри роблять, що це немає слів. Добре, що я сам не їжджу, а є такі люди, що самі – і як? Я не уявляю, як бордюр перестрибувати", – каже рівнянин Юрій Островський.

Доступність
Суспільне Рівне

Аби розширити доступ до інфраструктури міста маломобільним людям, київська команда "Доступно" розробила додаток з переліком доступних чи проблемних локацій для такої категорії осіб. Зокрема, це наявність пандусу, шрифту Брайля, кімната для сповивання дитини.

Доступність
Суспільне Рівне

"Додаток розрахований для всіх маломобільних груп населення, це люди з інвалідністю, це батьки з дітьми, це люди похилого віку", – говорить координаторка Софія Рилюк.

Доступність
Суспільне Рівне

За чотири дні команда "Доступно" хоче перевірити місто на доступність та виписати рекомендації для закладів, аби ті покращили умови та стали доступними для всіх категорій населення.

Доступність
Суспільне Рівне

"Зараз ми будемо вимірювати кут нахилу пандусу. В нас є спеціальний додаток. В принципі цей пандус – він нормативний, єдине, що він трохи слизький, і в пори року, – зиму, або коли буде дощ, – буде незручно ним підніматися", – каже учасник перевірки.

Доступність
Суспільне Рівне

За словами Юрія, найчастіше він відвідує державні установи. Одна з таких – управління соцзахисту. Проте усередину чоловік потрапити не може, лише за допомогою кнопки виклику спілкується з працівником.

Доступність
Суспільне Рівне

"В нас є сходи, які під ухилом 45 градусів, і в яких ширина – 75 сантиметрів, тобто встановити пандус у єдиному вході у приміщення просто не є технічно можливим", – каже заступниця начальника управління праці та соцзахисту населення Рівного Олена Петрик.

А це будівля Рівненської міської ради.

Доступність
Суспільне Рівне

Без допомоги ще однієї людини Юрію у приміщення не дістатися. Але ще важче спуститися.

"Пандус має бути нормативний 5 градусів, якщо є сходи, тому що без них ніяк. Має бути або пандус, або підйомник, але не рейки, як в міській раді. Це не пандус взагалі. Їх не повинно існувати, вони не універсальні, вони не підходять під різні типи візків, різні типи колясок і так далі", – говорить Софія Рилюк.

Міський голова Рівного Олександр Третяк дав доручення, створити комісію, яка б займалась розвитком доступності у місті для маломобільних груп населення.

Доступність
Суспільне Рівне

До складу цієї комісії будуть входити представники і громадських організацій, і представники безпосередньо людей з інвалідністю, – каже профільний заступник мера.

"Будемо напрацьовувати заходи щодо підвищення доступності у нашому місті, починаючи із закладів охорони здоров'я. Зараз ми маємо завершити деякі проєкти, які були розпочаті по інфраструктурі – це дороги, тротуари і тому подібне, там включено вже доступність", – каже Олег Піщанський.

Що робити із будівлями старого зразка – новоутворена комісія буде вирішувати згодом.

На початок