Смертельні рейси: чому автобуси з українцями потрапляють в ДТП у Польщі

Смертельні рейси: чому автобуси з українцями потрапляють в ДТП у Польщі

Смертельні рейси: чому автобуси з українцями потрапляють в ДТП у Польщі
. Суспільне, колаж

У Підкарпатському воєводстві Польщі протягом 16 днів в одному й тому самому місці зазнали аварії два автобуси з українцями. Семеро людей загинули, ще сорок були травмовані. Суспільне розповідає, що не так з цією ділянкою дороги, як часто і чому цим маршрутом їздять українці.

Злощасне місце

Пізно ввечері 5 березня біля містечка Кашице в аварію потрапив двоповерховий автобус, який перевозив 57 пасажирів з польської Познані до Херсона. Машина протаранила огорожу дороги і злетіла у рів неподалік українського кордону. Загинули шестеро українців, ще 34 зазнали поранень. За версією слідства, водій або заснув за кермом, або не дотримався безпечної швидкості під час повороту.

За кілька днів від отриманих травм помер чоловік з Тернопільщини. Ще одна пасажирка перебуває в комі. Більшість пасажирів автобусного рейсу були українськими заробітчанами, сказав Суспільному генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк.

Смертельні рейси: чому автобуси з українцями потрапляють в ДТП у Польщі
Місце аварії автобусу 5 березня. PAP/ Darek Delmanovich

21 березня, на тому ж самому місці, в аварію потрапив інший автобус з десятьма українцями. Він прямував із Вроцлава до Чернівців. Автобус з’їхав з дороги і перекинувся у канаву. На місці аварії загинув другий водій автобуса, який відпочивав, а п’ятеро пасажирів були травмовані.

За словами українського консула, шофер все ще перебуває в лікарні.

Водієві теж висунули обвинувачення у ненавмисному вбивстві. Сам водій називає причиною аварії поганий технічний стан автобуса.

Хто винен в ДТП: водії, несправності чи стан дороги

Речник Генеральної дирекції національних доріг та автомагістралей (GDDKiA) Польщі Шимон Пехов'як після першої аварії 6 березня заявив, що дорога на місці аварії добре освітлювалась і на ній не було ожеледі.

“Ми думаємо над встановленням на цьому місці попереджувального знака про аварійно-небезпечну ділянку”, – сказав Пехов’як журналістам після першої аварії, але знаки наразі так і не встановили.

За даними посольства України в Польщі, автошлях, де зазнали аварії українські автобуси – один з головних маршрутів, по якому рухаються українські автобуси в країни Євросоюзу. Він перебуває у “відмінному стані”.

Смертельні рейси: чому автобуси з українцями потрапляють в ДТП у Польщі
Польські рятувальники на місці аварії. Podkarpacka Policja

“Цей маршрут А-4 починається на півдні Польщі біля кордону з Україною. По ньому наші автобуси їздять не тільки в Польщу, а й в Чехію, Німеччину та Австрію”, – розповіли у посольстві.

Версія, що аварії були спричинені технічним станом автобусів викликає критику фахівців.

“Якщо розслідуванням у Польщі буде встановлено, що аварії сталися через технічний стан, то це буде відповідальність перевізника. Але мені важко повірити, що технічна несправність на двох автобусах виникла на одному й тому самому місці”, – пояснив Суспільному український адвокат Вадим Володарський, який займається пов’язаними з ДТП справами.

За дотриманням режиму відпочинку і праці водіїв автобусів стежить поліція і представники Укртрансбезпеки.

За даними патрульної поліції Україні, у 2020 році сталося 168 107 ДТП, в яких загинули 3 541 людина. Сон і перевтома водіїв торік спричинили 225 аварій і смерть 23 людей. У 2019 році через сон і перевтома водіїв стали причинами 90 аварій, в яких загинули 27 людей.

Чому саме автобуси

Попри пандемію коронавірусу кількість українських заробітчан в Польщі постійно зростає, розповіла Суспільному варшавська журналістка Марі Сіберскі. Вона сказала, що за останніми даними Управління соціального страхування Польщі, на кінець минулого року в країні було зареєстровано близько 725 тисяч іноземців.

Основним видом транспорту для українських заробітчан є українські автобуси, які обирають через дешевизну.

“Я і всі мої колеги їдуть на роботу в Польщу автобусами. Це дешевше і можна брати з собою дуже багато речей. Лише один мій друг летів в Україну літаком. Він хотів встигнути на похорон батька”, – розповів Суспільному 28-річний електрозварювальник В’ячеслав Нечипоренко з Чернігівської області. За його словами, в середньому квиток з Києва обходиться йому в 600 гривень. Шлях літаком обійдеться щонайменше в п’ять разів дорожче.

Смертельні рейси: чому автобуси з українцями потрапляють в ДТП у Польщі
Автобус із заробітчанами на прикордонному пункті. Суспільне Волинь

“У січні я їхав в Польщу на автобусі 18 годин. І наш водій не змінювався всю дорогу. Напарник тільки підносив йому каву і дивився з нами фільми”, – сказав він.

Інший український робітник, 33-річний Ярослав Ігнатенко з Вінниччини, розповів, що водії часто збільшують швидкість руху в Польщі через гарний стан доріг.

“Дороги в Польщі – не щось нереальне. Вони в прекрасному стані. І наші водії збільшують швидкість після кордону. Автобуси регулярно їздять з майже всіх великих українських міст до багатьох польських. Буває важко висидіти добу і пробути кілька годин на кордоні. Але це вигідніше”, – пояснив Ігнатенко.

Що відомо

  • Вночі 22 березня у Польщі, поблизу пункту обслуговування пасажирів Кашице, перекинувся мікроавтобус із десятьма українцями. В наслідок аварії одна людина загинула, а п'ятеро отримали травми й були ушпиталені.
  • 6 березня приблизно на тому ж самому місці, на автостраді A4 поблизу міста Радимно Підкарпатського воєводства, за 30 кілометрів від кордону з Україною, сталася аварія. Тоді рейсовий автобус "Познань-Херсон" перекинувся, з’їжджаючи з автомагістралі A4 до пункту обслуговування пасажирів Кашице. У ньому перебували 57 осіб, зокрема двоє водіїв.
  • У МЗС України Суспільному повідомили, у результаті ДТП загинули п'ятеро пасажирів, одну людину вдалося реанімувати. За даними видання RMF24, 29 постраждалих госпіталізували, 14 перебувають у тяжкому стані. Як наразі відомо, дев'ятеро постраждалих перебувають у тяжкому стані, одна людина – у комі.
  • Водій, який перебував за кермом автобуса на момент аварії, отримав офіційні звинувачення від польської прокуратури у ненавмисному скоєнні ДТП.
  • У Польщі протягом тижня планують встановити додаткові попереджувальні знаки на автодорозі, де трапилися дві аварії з українськими автобусами.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок