Херсонці пройшли маршем пам'яті на честь Героїв Крут

Херсонці пройшли маршем пам'яті на честь Героїв Крут

Херсонці пройшли маршем пам'яті на честь Героїв Крут
. UA: Херсон

Марш пам’яті Героїв Крут відбувся у Херсоні увечері 29-го січня. Маршрут ходи – від площі Свободи проспектом Ушакова до алеї Героїв Небесної сотні.

Збиратися на площі Свободи херсонці почали о 17:30. Акції з вшанування Героїв Крут відбуваються у Херсоні з 2015-го року, розповідає один з організаторів сьогоднішнього маршу Віталій Урбанський:

"Це період Української Народної Республіки і тут була Україна. Не 1991-го року! Ми свідомо заявили, що в 1991-му році ми не здобули, а відновили незалежність. Ми є правонаступниками Української Народної Республіки, тому ми маємо вшановувати всі події, які пов’язані з Українською Народною Республікою. Хоч її історія була коротка (близько восьми місяців), але це була незалежна держава".

На акції були присутні правоохоронці. Начальник сектору превентивної комунікації поліції діалогу Павло Кравець поспілкувався з журналістами:

"- Ми тут для забезпечення публічної безпеки, правопорядку під час проведення масового заходу.

Питання журналістки: - Скільки людей у вас задіяно?

- Достатньо людей, щоб забезпечити безпеку дорожнього руху і безпеку громадян."

Херсонці, з якими ми спілкувались, пояснили, чому вони взяли участь в цій акції. Зокрема, Олександр Жупина:

"Вшанувати пам’ять героїв, людей, які загинули, захищаючи нашу незалежність, державність. Тим більше, є паралель з сьогоднішнім днем, адже на фронті наші вояки теж захищають Україну. І це їм підтримка - що треба стояти, не здавати ворогові території".

Учасниця маршу Оксана Погомій додає:

"Це день, коли 102 роки тому наші молоді українці вийшли не попіаритися, а вийшли за те, щоб боронити Україну. Цей день трагічний, тому що багато загиблих, але він великий в історії. Вони затримали більшовиків і за цей час прийняли Брестську унію і це дало змогу допомоги і визнання Української Народної Республіки. Дуже тяжко історія нам дається, але ми повинні пам’ятати".

Андрій Наливайко також бере участь в марші:

"Ми повинні пам'ятати героїчний приклад цих хлопців, які зустрілися з Червоною армією, яка була в рази більша. Це приклад сильного бойового духу, любові до країни, патріотизму".

Учасники акції розбилися на дві групи і йшли один від одного на відстані. Ми спитали, чому вирішили розділитися.

Учасник маршу Даніїл Бунчак говорить:

"Чесно кажучи, я сам не розумію. Тому що ми закликали українців, аби вони йшли разом з нами. Не важливо, з яких політичних партій. Сьогодні великий день і не важливо, до якої партійної приналежності ти відносишся. Ми їх гукали - вони вирішили так зробити. Це їх право, це їх рішення".

Олег Гаврилко додає:

"Можна сказати, що це спільна хода - ми одночасно йшли, але просто на відстані. Там відбулась така ситуація, що перед ходою вийшли представники Нацкорпусу - вони будуть висувати своїх кандидатів на місцеві вибори і вони попереду будуть іти. А ми вирішили, що у нас все ж таки захід був вшанування крутянців, а не висування. Тому ми зробили невелику паузу, щоб вони пройшли окремо з висуванцями, а ми пішли вже вшанувати крутянців".

На алеї Героїв Небесної сотні обидві групи також провели окремі мітинги.

Наталія Тимофєєва, Владислав Купрєєв.

На початок