У Херсоні мітингували працівники заводу карданних валів

У Херсоні мітингували працівники заводу карданних валів

У Херсоні мітингували працівники заводу карданних валів
. Суспільне Херсон

Близько 11-ї години біля будівлі обласної адміністрації на площі Свободи у Херсоні зібрались працівники заводу карданних валІв. Мітингарі заявили про рейдерське захоплення їх підприємства.

Наталія Борисова, працівниця товариства "Машинобудівна комплектація":

"У нас були замовлення, ми пішли на новорічні канікули, а 14-го сталося рейдерське захоплення заводу і нас вже не пустили на завод працювати. У нас є державні замовлення від міноборонпрому. Зараз нас не пускають, і навіть, коли пустять: на чому ми будемо працювати? Завод був оцінений у 600 млн.грн., а продали його за 11 млн. І зараз вже виставили на торги обладнання від 15 млн.грн за одну одиницю".

Микола Лисенко, працівник товариства "Машинобудівна комплектація":

"За 11 млн.продали. У нас один прес коштує 12 млн. Я прийшов 15-го січня і мені сказали, що тут новий директор, сказав: "Нікого не пускати". А 14-го перелізли "Кобра" захватили нашу охорону, пов’язали, вигнали, все закрили".

Як розказала начальниця відділу праці та зарплати Ірина Заволока, 2016-го року було укладено договір оренди між товариством "Машинобудівна комплектація" та заводом карданних валів. Цей договір дійсний до 1-го серпня 2020 року. 15–го січня 160 працівників товариства "Машинобудівної комплектації" не пустили на роботу, оскільки у завода з’явились нові власники.

Олександр Кузнець, працівник товариства "Машинобудівна комплектація":

"Завод карданних валів – це воєнно-промисловий завод, який забезпечує Кременчузький автозавод, що випускає автомобілі КРАЗ, для залізниці, для мирних та воєнних цілей. Є замовлення, є обладнання. І зараз все знищується. Про яку економіку, про який розвиток країни можна говорити?"

Мітингарі створили ініціативну групу, з якою зустрівся заступник голови обласної адміністрації Дмитро Бутрій. Ірина Заволока розказала про результат перемовин.

Ірина Заволока, працівниця товариства "Машинобудівна комплектація":

"Нам пообіцяли забезпечити збереження нашої документації, документи бухгалтерії, заяву зараз директори пишуть в поліції. Завтра буде зустріч адвокатів обох сторін і завтра будуть домовлятись про оренду товариства "Машинобудівна комплектація", щоб орендувати тепер обладнання у ТОВ "Автоград"".

Потім заступник голови обласної адміністрації Дмитро Бутрій вийшов до мітингарів:

"Зараз ваш керівник їде до поліції і звертається із заявою, тому що у вас є певний документ про оренду, дійсний до серпня. Ви закупили певні матеріали, там фінансові звіти ваші, документи і ви повинні мати до цього доступ. Зараз заява в поліції забезпечить цей доступ і їх збереження. Завтра будемо запрошувати кредиторів, нових власників і будемо говорити про те, (якщо власник правомірно вступив у права) щоб продовжити дію цього договору. Це унікальне обладнання і ми не дамо, щоб його порізали на металобрухт".

Ситуацію прокоментував начальник відділу розслідуваня злочинів у сфері господарської та службової діяльності обласного управління Національної поліції Олег Мальчевський:

"Заява прийнята. Зареєстрована в журналі єдиного обліку Херсонського управління Національної поліції і попередня правова кваліфікація- це стаття 206 Кримінального Кодексу України: "Протидія законній господарській діяльності". Під час досудового розслідування буде встановлено всі обставини та надана юридична оцінка".

Світлана Піцан, Владислав Купрєєв.

На початок