Україна здобула ще дві ліцензії на Олімпіаду-2020 у жіночій боротьбі

Україна здобула ще дві ліцензії на Олімпіаду-2020 у жіночій боротьбі

Україна здобула ще дві ліцензії на Олімпіаду-2020 у жіночій боротьбі
. UWW

На Токіо від України змагатимуться борчині в вагових категоріях до 57 і 62 кг.

На європейському кваліфікаційному олімпійському турнірі Україна здобула дві ліцензії на змагання у Токіо. У жіночій боротьбі Аліна Грушина-Акобія виграла півфінальну сутичку в категорії 57 кг. А в категорії до 62 кг перемогу у півфіналі здобула Ірина Коляденко.

Для України півфінал за участю Грушиної-Акобії став другим на Європейському кваліфікаційному турнірі в Будапешті. Першим ліцензію на Олімпіаду в Токіо у дисципліні вільної боротьби до 57 кг намагався здобути Андрій Яценко, однак подолати вірменина Арсена Харутуняна не зміг.

Читайте також: Європейський олімпійський ліцензійний турнір з боротьби: склад України та розклад змагань

Важливо замітити: ліцензії не іменні, а саме на країну. Тобто не факт, що тренерський штаб збірної України обере саме цих борчинь для участі в Олімпіаді.

Як виступила Грушина-Акобія?

Грушина-Акобія у півфіналі здолала представницю Швеції Йоганну Ліндборг. Тривалий час спортсменки діяли обережно, і навіть не йшли у партер. Проте поступово українці вдалося взяти перевагу і перед перервою вийти вперед у 2 очки.

Після перерви Грушина-Акобія діяла ще більш активно, змушуючи суперницю помилятися. У підсумку українка одного разу піймала шведку на больовому, а наприкінці навіть намагалася втримати її на маті, однак не змогла.

Для 21-річної українки це перша можливість потрапити на Олімпійські Ігри. До виступів за дорослу збірну України Грушина-Акобія почала залучатися з 2017 року і в 2020-му здобула "срібло" на чемпіонаті Європи, змагаючись у дисципліні до 57 кг.

Як виступила Коляденко?

Одразу ж після перемоги Грушиної-Акобії на мат вийшла інша українка, Ірина Коляденко. У боротьбі за олімпійську ліцензію на неї очікувала представниця Молдови Маріана Чердівара.

Так само, як і у попередній сутичці, Коляденко змогла здобути повну перевагу над суперницею. Українка швидко заробила 2 очки, заваливши молдовську борчиню, але до перерви збільшити перевагу не змогла.

Після перерви Коляденко швидко здобула ще 8 очок. Сутичка із Чердіварою для неї закінчилася майже за півтори хвилини до кінця.

Так само, як і Грушина-Акобія, Коляденко уперше може виступити на Олімпійськіх Іграх. На дорослих змаганнях 22-річна українка почала виступати з 2017 року, але встигла здобути "срібло" на чемпіонаті світу-2019 та "бронзу" на чемпіонаті Європи-2020 (обидві медалі - в дисципліні до 65 кг).

Що відомо

  • Коляденко та Грушина-Акобія стали ще двома спортсменками, які забезпечили Україні ліцензію у жіночій боротьбі. До цього ліцензії на Ігри в Токіо змогли забезпечити Оксана Лівач (до 50 кг) та Алла Черкасова (до 68 кг).
  • У жіночій боротьбі на Європейському ліцензійному турнірі також змагалися Марія Винник (до 53 кг) і Алла Белінська (до 76 кг). Однак пройти у півфінал обидві борчині не змогли.

Європейський ліцензійний турнір: що далі

  • Субота, 20 березня, 17:00-18:45. Фінальні поєдинки, жіноча боротьба - 50-53-57-62-68-76 кг.
  • Субота, 20 березня, 19:00-21:00. Кваліфікаційні раунди Токіо-2020 (півфінал), греко-римська боротьба – 60-67-77-87-97-130 кг. Україна в греко-римській боротьбі в Будапешті представлена 4 спортсменами.

Календар наступних виступів

  • 19 квітня. Чемпіонат Європи з вільної боротьби серед чоловіків та жінок.
  • 6 травня. Відбірковий світовий ліцензійний міжнародний турнір до Олімпійських Ігор серед чоловіків та жінок.
На початок