Деталі у цифрах: як у Рівному будуть компенсувати за дитину у приватному садку

Деталі у цифрах: як у Рівному будуть компенсувати за дитину у приватному садку

Ексклюзивно
Деталі у цифрах: як у Рівному будуть компенсувати за дитину у приватному садку
. Суспільне Рівне

Батьки дітей, які відвідують приватні дитячі садочки у Рівному, будуть отримувати часткову компенсацію за це з міського бюджету. У проєкті рішення освітяни просили виділити цього року майже 3 мільйони 900 тисяч гривень. Наразі на території Рівненської тергромади є один приватний дитсадок.

На сьогодні в електронній черзі до комунальних дитсадків перебуває понад шість тисяч дітей. З них 600 – віком від 3 до 6 років. Чи вплине прийняття рішення про компенсацію з міського бюджету на зменшення черг у комунальних дитсадках – Суспільне говорило у програмі "Сьогодні Головне" з членкинею бюджетної комісії Наталею Майоровою та депутаткою міської ради, ексзаступницею мера з гуманітарних питань Галиною Кульчинською.

Від чого залежатиме сума компенсації

"Сума компенсації залежатиме лише від педагогічних ставок, які будуть у приватному навчальному закладі. І середня зарплата по цих працівниках з нарахуваннями буде основою компенсації", – розповіла Наталія Майорова.

Це, за словами депутатки, на початку зменшить навантаження на бюджет. Але згодом, в процесі складання договору між управлінням освіти і приватними навчальними закладами, компенсація може бути змінена.

Хто може отримати компенсацію

"Якщо батьки вважають за потрібне віддати дитину до приватного навчального закладу, або за якихось причин вони не змогли оформитись у комунальний садочок – мають право на компенсацію", – прокоментувала Наталія Майорова і додала, що для цього достатньо, аби дитина перебувала в електронній черзі.

Суспільне поцікавилось, які умови у єдиному приватному дитсадку "BabyLand", що в мікрорайоні "На щасливому".

Чи може це розвантажити комунальні садочки

Депутатка Рівненської міськради Галина Кульчинська вважає, що згідно з законодавством України, такий варіант – можливий, але він не вирішить питання розвантаження садочків у Рівному.

"В середньому, в комунальних закладах, за умови, якщо дитина повноцінно 20 днів відвідувала садочок, батьки з власного гаманця платять 60% від вартості харчування. Це – порядку 400 гривень. І якщо в садочку є додаткові освітні послуги, вони можуть доплачувати ще 100-150 гривень. Дошкільні заклади по всій Україні фінансуються виключно з місцевого бюджету. У приватних садочках немає коштів місцевого бюджету. Відповідно, і плата в рази більша – близько 8000 гривень", – прокоментувала Галина Кульчинська.

Відповідно батьки, які водять дітей у приватний садочок, все одно доплачуватимуть близько 6000 гривень.

"Чи є можливість у середньостатистичних рівнян доплачувати такі гроші – навряд чи", – додала Галина Кульчинська.

Скільки зараз місто платить за одну дитину в садочку

"Сума в бюджеті, закладена на 2021 рік, складає 384 мільйони 711 тисяч 500 гривень на поточні видатки дошкільної освіти. На одну дитину орієнтовно йде 38 тисяч. Але це поточні витрати. Є ще капітальні. Зараз будуть утеплюватись дошкільні навчальні заклади комунальної форми власності, і близько 150 мільйонів гривень піде на школи та садки", – прокоментувала депутатка Наталія Майорова.

Хто виграє від цього проєкту

"Це буде полегшення, трошки "виграють" приватні садочки і люди, які будуть їх відкривати, залежно від вартості їх послуг. Важливо, щоб ті кошти давалися не батькам, а йшли виключно на заклад, щоб батьки були платниками податків. Це потрібно відпрацювати", – розповіла Галина Кульчинська.

Наразі відпрацьованого механізму подібного відстежування немає, – уточнила Наталія Майорова

Чи вирішить цей проєкт проблему місць у дитячих садочках

"Оскільки в Рівному лише один ліцензований приватний навчальний заклад, впливу на це немає. Але ми, як представники громади, сподіваємося, що це дасть стимул для того, щоб приватні навчальні заклади з'являлися у Рівному", – розповіла Наталія Майорова.

Щоправда, Суспільному секретар комісії з ліцензування освітніх послуг при Рівненській ОДА Андрій Вибач розповів, що підприємці це питання ігнорують. Ймовірно – через санітарний регламент.

Щодо інших міст України, то, за інформацією у вільному доступі в мережі інтернет, у Луцьку є два приватні заклади дошкільної освіти, вартість відвідування на місяць становить від 4200 до 8900. Додатково батьки мають сплатити щорічний внесок у сумі від 3500 до 4500 грн.

У Житомирі теж є два приватні садочки. Там вартість перебування дитини на місяць – від 3500 до 6500 грн.

Три приватних садочки є у Хмельницькому. Місяць перебування там коштує від 6000 до 7000. Додатково, в деяких садочках, батьки мають сплатити одноразовий річний внесок – 3000 грн.

Що потрібно, щоб отримати ліцензію на відкриття дошкільного закладу

Якщо хтось має бажання відкрити приватний дитсадок, потрібно звернутися в Рівненську ОДА, оскільки там діє комісія з ліцензування.

"Процедура ліцензування для приватних підприємців спрощена – без подання статуту, умов. Основною мотивацією цього питання є те, що приватний підприємець подає свої зобов'язання щодо проведення процедури ліцензування. Це є і кадрове забезпечення, і матеріальна база, і документи про освіту приватного підприємця", – розповів секретар комісії з ліцензування освітніх послуг при Рівненській ОДА Андрій Вибач.

Підприємець може найняти працівників, які будуть працювати в його закладі. Ці документи також розглядатиме ліцензійна комісія.

Ліцензія, за словами Андрія Вибача, є безкоштовною та безстроковою, а підприємець сплачуватиме лише державне мито.

На початок