Вийшли біля Рівного, бо не хотіли слухати російської: подробиці інциденту з волонтерками

Вийшли біля Рівного, бо не хотіли слухати російської: подробиці інциденту з волонтерками

Вийшли біля Рівного, бо не хотіли слухати російської: подробиці інциденту з волонтерками
.

Військові волонтерки Ярина Чорногуз і Анастасія Конфедерат неподалік Рівного вийшли з автобуса, яким прямували з Луцька до Києва, щоб не дивитися серіал російською мовою. Перед цим вони зробили зауваження водієві, та більшість пасажирів, за словами волонтерок, їх не підтримали. Сталося це учора, 27 січня, ввечері.

До столиці Ярина та Анастасія поверталися із панахиди за загиблим 22-річним військовослужбовцем Миколою Сорочуком. Наші колеги із UA: Перший з'ясовували ситуацію.

Волонтерки Ярина Чорногуз та Анастасія Конфедерат просять водія автобуса компанії "Вінев" вимкнути російський серіал. Той відмовляє й просить запитати думку інших пасажирів. Волонтерки пояснили: беруть участь у бойових діях на Сході України і вважають такі серіали в громадському транспорті – російською пропагандою. Однак люди до їх пропозиції поставились негативно.

Волонтерка аеророзвідки Анастасія Конфедерат:

– Це все є на відео. І що там є "какая разніца", "ми вас туда нє посилалі, ви убійци, єздітє туди". Це дослівно, це цитата. Це порушує наші моральні якісь комфортні зони. І ми вирішили вийти з автобуса. Нас не випхали. Це не було насильно, але вибір був такий: або змінюєте плейлист – або ми виходимо.

Не отримавши підтримки, дівчата зійшли з автобуса посеред траси та добиралися до Рівного автостопом. А вже звідти – іншим рейсом до Києва. Кожен свій крок Ярина Чорногуз оприлюднювала на сторінці у Facebook, на що відреагували знайомі дівчат та волонтери. Вони прийшли до автовокзалу чекати шофера автобуса, що залишив дівчат посеред траси.

Парамедик батальйону "Госпітальєри" Ярина Чорногуз:

– Чесно, коли я написала цей пост, я не очікувала, що люди так відреагують. Я думала, що вони поведуться десь так, як публіка в автобусі.

Прибути на столичну автостанцію за розкладом автобус мав о першій ночі, проте так і не з'явився. Компанія перевізник "Вінев" на своїй сторінці у Facebook попросила у жінок вибачення. Ось уривок із тексту:

"По-перше, адміністрація видає на кожен автобус флешки з українськими стрічками, тому нам на даний момент незрозуміло, як російськомовний фільм з'явився на екрані автобуса. По-друге, що найбільше вразило нас, – це реакція водіїв, котрі відмовились вимкнути його на прохання дівчини".

Ми намагалися зв'язатися з водієм автобуса, щоб почути його позицію. На дзвінки на момент підготовки матеріалу він не відповідав.

Автори: Дар'я Кінша, Вікторія Синиця, Дарина Коломієць та Сергій Швець

На початок