Вважати вакцину AstraZeneca індійською - помилка: пояснення кандидатки медичних наук

Вважати вакцину AstraZeneca індійською - помилка: пояснення кандидатки медичних наук

Вважати вакцину AstraZeneca індійською - помилка: пояснення кандидатки медичних наук
. Івано-Франківська ОДА

Про особливості вакцин від COVID-19, хто може щепитися, а кому протипоказано, Суспільне Карпати з’ясовувало у лікарки-інфекціоністки, кандидатки медичних наук Оксана Кондрин.

"Наприклад, Оксфордський університет разом зі шведською фірмою розробили філософію, методику виробництва вакцини. Але, зауважте, більшість вакцин виробляють або в Індії, або в Кореї, або в Малайзії, в азіатських країнах. Чому? Одна з причин – там екологія не така, умовно кажучи, важка, як у європейських країнах, а також дешевша робітнича сила. Тому промислові потужності не тільки фармакологічних гігантів, але й Siеmens, до прикладу, локалізовано в тих місцях", - розповідає Оксана Кондрин.

Тому, на думку інфекціоністки, не варто вважати, що вакцина від COVID-19 Oxford-AstraZeneca, якою зараз проводять щеплення на Прикарпатті і в Україні загалом, індійська.

В Україні також планують використовувати й інші вакцини, зокрема, китайську Sinovac Biotech, також за програмою європейського співробітництва медики розраховують отримати Pfizer та Moderna американських компаній.

"AstraZeneca (оксфордська) – це векторна вакцина. Sinovac Biotech (китайська) – інактивована вакцина. Чому так багато видів вакцини? Бо намагаються винайти таку, яка би створювала високий рівень імунітету, але мала невеликий рівень побічних дій", – говорить Оксана Кондрин.

Не можна ставити питання для обговорення, яка з цих вакцин краща, - наголошує лікарка-інфекціоністка: "По-перше, ці вакцини створювали "на ходу", виробництво в процесі епідемії, пандемії. Для того, щоб оцінити результати вакцинації, потрібен час – хоча би рік. Треба оцінити ефективність: наскільки довго тримається високий титр антитіл. Чи цей колективний імунітет – 80 %, який прогнозується, щоб зупинити епідемію, зупинить насправді цю епідемію? Ці питання вивчають, моніторять, але однозначної відповіді поки що немає".

Читайте також: На Прикарпатті створять 19 мобільних бригад з проведення вакцинації та 117 пунктів щеплення

Зараз на Прикарпаття завезли 22 тисячі доз вакцини AstraZeneca. Ними можна вакцинувати умовно кажучи 11 тисяч населення. Якщо вважати, що в області приблизно 1 мільйон населення, то цього не достатньо для вироблення колективного імунітету. Але вже є частина людей, які перехворіли і мають імунітет.

"Вважається, що в Україні до 40 % людей мають певний рівень антитіл до COVID-19. Це мало, щоб зупинити саму епідемію, – підкреслює Оксана Кондрин. – 22 тисячі доз зрозуміло, що не вистачить, але сподіваємося, що це не остання вакцина, яка надійшла до нас".

Серед протипоказань до щеплення – гостра стадія хвороби, яка супроводжується високою гарячкою, фебрильною. Також не рекомендують робити щеплення людям, які мають важкі хвороби (автоімунні), вагітним жінкам, жінкам на грудному вигодовуванні, дітям до 16 років, а також пацієнтам з важкими неврологічними хворобами (енцифаліти, мієліти). В оригінальній інструкції до AstraZeneca також рекомендують з обережністю вводити вакцину людям після 65-ти років. Але зараз є публікації, які це дозволяють.

Як зазначають медики, ні цукровий діабет, ні хвороби серця, ні інші захворювання, що не є автоімунними, які не супроводжуються високою температурою, не є протипоказаннями для вакцинації від COVID-19.

На початок