У Сумах за рішенням суду мають зупинити 161 ліфт

У Сумах за рішенням суду мають зупинити 161 ліфт

У Сумах за рішенням суду мають зупинити 161 ліфт
. Суспільне Суми

У Сумах за рішенням суду до кінця квітня 2021 року мають зупинити 161 ліфт. Позов до суду на організації з обслуговування подало управління Держпраці у Сумській області.

Загалом у обласному центі у близько 83% підіймачів вийшов граничний строк експлуатації – 25 років.

У будинку №9 на проспекті Михайла Лушпи - 11 під’їздів. З них у восьми - ліфт не працює. Мешканці розповідають: його зупинили місяць тому.

"Є такі люди, на 8-му поверсі, Ніна з паличкою, їй просто не можливо, тому що вона зійти не може. Важко", - говорить Валентина Тупик.

Хотіли, каже Ярослав Каранда, частково отримати гроші з бюджету, але не вийшло.

"На жаль, більшість мешканців тут - пенсіонери, які сказали: немає можливості назбирати навіть ту суму, яка залишилася. Кор.: - А про яку суму йдеться? – Це приблизно 80-90 тис. грн. Кор.: – Це по скільки з однієї квартири? – Приблизно до 4 тисяч гривень. Була спроба створити ОСББ. Мешканці не відгукнулись на ту спробу, тому зараз, на жаль, ходимо пішки. Навіть ті, хто хотіли", - сказав він.

Будинок на вулиці Лермонтова, 13 також - у списку відключення. Ліфти тут зупинили рік тому. Інна живе на сьомому поверсі.

"Кожен день носимо дитинку з колясочкою вгору-вниз. Дуже важко. Колясочку папа нам зараз понесе, слава Богу, папа прийшов раніше, а так би мама сама несла", - говорить вона.

Ліфт у будинку на проспекті Михайла Лушпи, 31 мають зупинити до 12 березня. Попередження про це висить на дверях підіймача.

"Кілька разів ми збирались обговорювати ситуацію з ліфтом. Торік чи в позаминулому зверталися письмово, щоб нас взяли на чергу з ремонту ліфта. Якщо взяти суму податків виплачену нами за робочий час і нашими батьками, то ми фактично виплатили не одну квартиру і не один ліфт.Тому зараз державі має бути соромно казати про те, що збирайте гроші на ремонт ваших ліфтів – це ваші проблеми", - розповідає Сергій Кацов.

У Сумах за рішенням суду мають зупинити 161 ліфт
Суспільне Суми

Усі ці ліфти вимикають або вимкнули, бо їм 25 і більше років. Найбільше – 142 ліфти – у підприємства "Сумитеплоенергоцентраль".

"Судом прийняті рішення про заборону їх експлуатації на підставі виявлених інспекторами праці порушень, які становлять загрозу життю і здоров’ю людей. Це у всіх організаціях: це не проведення експлуатуючими підприємствами позачергових технічних оглядів і експертних обстежень, які мають бути проведені з закінченням граничного терміну експлуатації ліфта, тобто кожні 25 років, а також не проведення періодичних техоглядів, які в обов’язковому порядку мають бути кожні два роки", - зазначила юристка управління Держпраці у сумській області Марина Сахно.

За словами директора комунального підприємства Євгена Скоробагатського, рішення суду оскаржують в апеляції.

"Деякі ліфти потребують капітального ремонту і потрібно ремонтувати ці ліфти не на чотири роки, а робити планову модернізацію і давати дозвіл на 25 років. Ми повідомляли про цю ситуацію ще чотири роки тому, коли "Сумитеплоенергоцентраль" була експлуатуючою організацією по всіх ліфтах. На нашу думку, є механізми, які можуть пом’якшити ситуацію – це виділення коштів на закупівлю 150-200 ліфтів та брати їх чи в лізинг чи кредитування", - сказав він.

У Сумах за рішенням суду мають зупинити 161 ліфт
Суспільне Суми

За інформацією департаменту інфраструктури, за цінами цього року капітальний ремонт ліфта коштує 400 тисяч гривень. Він продовжує термін експлуатації підйомника на чотири роки. Якщо ж зробити модернізацію, вона дозволить працювати підйомнику 25 років і коштує удвічі дорожче - 800 тисяч гривень. Минулого року за програмою співфінансування 90% на 10% у Сумах відремонтували 10 ліфтів на 7,7 млн гривень. Цього року запланували на мільйон менше.

"Передбачено на цей рік кошти 6,6 млн грн. 17 ліфтів - буде фінансування спільно з депутатськими коштами проходити, які передбачені депутатам на виборчі програми - 200 тисяч на ліфти", - сказала начальниця відділу Департаменту інфраструктури Сумської міської ради Тетяна Власенко.

Також, говорить вона, "4 ліфти - на умовах співфінансування".

"Департамент подавав на більшу суму, однак у зв’язку з економією бюджетних коштів, недостатнім фінансуванням було прийняте рішення щодо виділення цієї суми, але за економією бюджету буде, за перше півріччя, розглядатися можливість щодо передбачення більшої суми коштів", - говорить вона.

За інформацією департаменту інфраструктури, всього у Сумах майже 1400 ліфтів у 486 будинках. З них у 1165 – вийшов термін експлуатації: 25 років. Наразі експертне обстеження провели на 148 ліфтів – для всіх висновок негативний. Ще обстеження очікують 689 підйомників. На сьогодні відключені – 68 ліфтів.

На сайті міської ради опублікований список будинків, які подали свої заяви на програму співфінансування 90% на 10. Там наразі - 61 будинок, де необхідно відремонтувати близько 100 ліфтів. На це потрібно – близько 80 млн гривень.

Ліфти, говорить віцепрезидент громадської організації "Всеукраїнська рада голів ОСББ" Роман Гученко, - це спільна власність співвласників багатоквартирного будинку.

"Безпосередньо співвласники зобов’язані ці ліфти утримувати, а ніяким чином не депутати і міська рада не мають піаритися на їх капітальному ремонті. Так, вони мають допомагати. Що відбулося на сьогодні: програма 90% на 10% - у співвласників забрана можливість самостійно обирати підрядника. Це все робиться через департамент", - зазначив він.

На сьогодні, за його словами, в ОСББ забрали можливість брати кредит на свою частку для того, щоб відремонтувати ліфти.

"Порядку 80 млн - запит від співвласників, які організувалися і дійсно проголосували, що у їхньому будинку треба ремонтувати ліфт. Це все похоронено. Міська рада сказала, що депутат буде вирішувати, у якому будинку ремонтувати ліфт", - сказав Гученко.

Поки ж, за словами директора "Сумитеплоенергоцентраль", планують за заявками мешканців робити експертизу ліфтів та, якщо виявлятимуть незначні недоліки, – їх усуватимуть за кошти, які є на рахунку будинку.

Що відомо

  • ОСББ в Сумах подали до суду на міськраду, бо не потрапили до списку ремонтів ліфтів.
  • Наприкінці травня у Сумах зупинили 120 ліфтів, термін експлуатації яких закінчився.
  • У Сумах показали ліфт, встановлений за кошти ОСББ та бюджету.

На початок