У Сумах показали ліфт, встановлений за кошти ОСББ та бюджету

У Сумах показали ліфт, встановлений за кошти ОСББ та бюджету

У Сумах показали ліфт, встановлений за кошти ОСББ та бюджету
.

У багатоповерхівці на вулиці Герасима Кондратьєва встановили перший у Сумах ліфт за програмою 90/10. Більшу частину вартості ліфту оплатили з бюджету міста, 10% - кошти ОСББ.

Десятиповерховий будинок у районі аеропорту збудували 25 років тому. Об’єднання співвласників у ньому створили минулого, 2019 року. За місяць від початку роботи ОСББ, у другому під’їзді зламався ліфт.

"Зламався спочатку двигун. Спільними силами, ще коштів на рахунку не було, перемотали двигун, встановили його. Потім зламався редуктор. Це вже велика сума, це не перемотка двигуна. І ми зрозуміли, що в ремонті застрягнемо настільки, що більше нячого не ззможемо оплачувати", - розповідає голова ОСББ Ніна Жанько.

Замінити старий ліфт на новий вирішили на загальних зборах співвласників будинку. За це проголосували усі його мешканці. Загальна вартість робіт склала 850 тис. грн. З них 90% (765 тис. грн) - це гроші міського бюджету, 10% (85 тис. грн) - співвласників багатоквартирного будинку. У цьому будинку 70 квартир, з однієї мешканці мали б сплатити 1 тис. 200 грн.

Виготовила ліфт фірма «Браво». Кабіна ліфту турецька, інше обладнання - італійське. У ньому одночасно можуть їхати до п’яти людей, загальною вагою до 400 кг. Одна з його особливостей – це вмонтовані у двері ліфту фотоелементи безпеки. Вони перешкоджають закриттю дверей, коли в отворі знаходиться людина чи предмет.

Ліфт обслуговуватиме колективне підприємство «Вертикаль», яке його встановлювало.

"На сьогоднішній день у звязку з прийняттям нової програми 90 на 10, нового порядку фінансування СМР, цей ліфт буде профінансований найпершим, вже всі документи здані. Єдине, що програма не передбачає на сьогоднішній день,компенсації проектно-кошторисної документації, експертизи. Співвласники дійсно зекономили кошти на цьому, вже подали документи на другий ліфт для встановлення в першому під’їзді. Ліфт дійсно перший, який повністю відповідає європейському регламенту, що встановлений в багатоквартирному будинку в м. Суми", - розповів голова правління асоціації ОСББ Сумщини Роман Гученко.

На початок