Анестезіолог-полярник: рівнянин стане учасником української антарктичної експедиції

Анестезіолог-полярник: рівнянин стане учасником української антарктичної експедиції

Анестезіолог-полярник: рівнянин стане учасником української антарктичної експедиції
.

Рівнянин стане учасником 25-ої української антарктичної експедиції, яка працюватиме на станції "Академік Вернадський". Анестезіолог Ігор Дейнека – один із 12 "зимівників", і єдиний із Рівненської області. Це його друга спроба потрапити на Антарктиду. Склад експедиції оголосили 20 січня, попереду у рівнянина ще медичний огляд. До Дня відкриття Антарктиди журналісти Суспільного зустрілися із майбутнім полярником.

Анестезіолог-полярник: рівнянин став учасником української антарктичної експедиції

Це – Ігор Дейнека, анестезіолог Центральної міської лікарні. Працює тут упродовж 12 років. Та з березня 2020-го він опиниться за 15 тисяч кілометрів від рідного Рівного – на острові Галіндез, на станції "Академік Вернадський". Єдиний із Рівненської області, він став учасником 25 української антарктичної експедиції.

Учасник 25-ї української антарктичної експедиції Ігор Дейнека:

– Напевно, дух романтики, бажання випробувати себе і показати те, що я вмію, певний досвід маю. Не сидіти на місці, не перетворювати свою професію в щось статичне, а постійно розвиватися.

Чоловікові 37 років, має двох малолітніх дітей.

– Як ваша родина сприйняла? (запитує журналістка)

– Не одразу. Ну, куди подінуться?! Дружина мене моя підтримує, і це один із факторів, чому я все таки вирішив їхати в цю експедицію, – відповідає Ігор Дейнека.

Пан Ігор подавався на участь в експедиції вже вдруге. Цьогоріч вона складатиметься із 12 учасників. Його місія там – піклуватися про здоров'я "полярників".

– Я буду лікарем практично усіх спеціальностей, бо я буду єдиним лікарем. Я буду і хірургом, і анестезіологом, і навіть стоматологом. Напевне, анестезіологи найбільш універсальні з цієї точки зору, – додає Ігор Дейнека.

Перед від'їздом рівнянин разом з іншими полярниками пройде тижневе навчання у Національному антарктичному науковому центрі. На станції чоловік працюватиме рік. Розповідає:

– Напевно, не боїться тільки дурний. Боюся, справді, так, страшно. І, напевно, тих страхів було менше поки це просто мрією залишається, а зараз це вже більш реально, тому коли ти постійно про це думаєш і в голові прокручуєш, що може статися, і як з цим боротися – тоді стає справді страшно.

Ігор Дейнека стане п'ятим "зимівником" із Рівненщини. Імена попередніх чотирьох, які в різні роки брали участь в експедиціях, є на пам'ятному знаку дослідникам Антарктиди у парку Шевченка – це Роман Братчик, Олександр Міхо, Павло Тарасович та Ігор Клубук.

Авторка: Анастасія Бачук

Варто також зазначити, що рівнянин Павло Тарасович, який був учасником П’ятої української антарктичної експедиції на станції "Академік Вернадський" та написав книгу "Антарктида – шостий континент", скептично ставиться до інформації про відкриття материка російською експедицією у 1820-му році.

Зокрема, він зазначає, що у 1819 році Британська експедиція під керівництвом Вільяма Сміта відкрила Південні Шетландські острови та вперше висадились на острів Кінг Джордж – один із найближчих до Антарктиди. Згодом, 27 січня 1820 року, російська експедиція під керівництвом Фаддея Фадейовича Беллінсгаузена (а насправді Fabian Gottlieb Thaddeus von Bellingshausen – етнічного німця зі старовинного німецького роду), була першою, котра увійшла на Антарктичний континент.

– Питання знову таки спірне: чому першою в історії Російського государства так закарбовано? Чому так? У них всі великі російські спортсмени, великі композитори і так далі. Серед багатьох великих російських – це великі українські. Так, наприклад, заступником Беллінсгаузена був капітан-лейтенант Іван Завадовський, родом з Гадяча, прямий потомок запорозьких козаків. І в антарктичних експедиціях Беллінсгаузена брали участь і українці. До речі, через три дні після того, як Беллінсгаузен досяг острова Олександра – інший відомий мореплавець і дослідник Едвард Брансфілд став першою людиною, котра дісталась побережжя Антарктичного півострова, 30 січня 1820 року.– каже Павло Тарасович.

На початок