Голокост на Рівненщині: що говорять про це науковці

Голокост на Рівненщині: що говорять про це науковці

Голокост на Рівненщині: що говорять про це науковці
.

95 тисяч євреїв стали жертвами Голокосту на Рівненщині. Масові розстріли тут розпочалися із серпня 1941-го, а завершилися восени 1942-го. Урочище Сосонки в Рівному – це третя за масовістю акція знищення євреїв в межах України після Бабиного Яру в Києві і Кам'янця-Подільського. Більше про Голокост на Рівненщині – у матеріалі Суспільного.

Голокост на Рівненщині: що говорять про це науковці

– Типаж єврейської жінки, і на обличчі видно, що це жінка, яка пережила катастрофу. Вона дуже яскрава, колоритна, і всі емоції жінки, яка в такому стані якраз це переживає. Ця картина вражає. Це – копія, оригінал – в Ізраїлі, – розповідає про картину старша наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Валентина Данілічева.

Копії картин на тему Голокосту у обласний краєзнавчий музей передав автор цих сюжетів Йосип Зільберберг. Він живе в Ізраїлі, але родом із Тучина Гощанського району, і разом з родиною пережив Голокост на Рівненщині.

Голокост на Рівненщині: що говорять про це науковці

Старша наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Валентина Данілічева:

– Ізраїльтянин, родина якого пережила Голокост, він походив з Тучина, і там загинули його близькі. Тобто ця людина врятувалася під час Голокосту, і близькі якої загинули під час Голокосту. І саме в цих картинах відображені емоції.

Голокост на Рівненщині: що говорять про це науковці

– І бачите оголені люди, євреї і старші, і жінки, і жінка з дитинкою роздягнені. І ось уже гітлерівець палею б'є одну людину, а решта вже налаштовані на розстріл, – додає Валентина Данілічева.

– За спогадами тих, хто пережив Голокост, нам відомо, що людей вели тисячами, якщо рівненських, то двома колонами через поле, через ліси до Сосонок, чи інших місць. Було місце, де жертви мали скласти свої речі, навіть одяг, – каже наукова співробітниця.

6-7 листопада 1941-го року в урочищі Сосонки біля Рівного, за офіційними даними, знищили 17 з половиною тисяч осіб. Це місце наймасовішої страти євреїв у нашій області. І третє за масштабами в межах України, – зазначає дослідник Голокосту на Рівненщині Роман Михальчук. Розповідає:

– У вересні 1941-го року було знищено близько 34-х тисяч євреїв в Бабиному Яру. Також близько 23-х тисяч знищено у Кам'янці-Подільському, і Рівне в цій сумній статистиці замикає трійку міст, де було найбільше знищено євреїв у 1941-му році.

А перший масовий розстріл євреїв на Рівненщині, зазначає Роман Михальчук, відбувся 4 серпня 1941-го року в Острозі, де знищили понад дві тисячі осіб. Додає:

– Завершують вбивства в Здолбунові, Мізочі та Дубні. Це вже був жовтень-листопад 42-го року. Тобто, по суті, єврейське питання на Рівненщині вирішилося за 1,5 року. В 1943 році розстрілювали тих поодиноких євреїв, яких вдалося знайти, коли вони намагалися втекти від масових розстрілів, переховувалися в селах, у Праведників народів світу.

Роман Михальчук зазначає, що жертвами Голокосту на Рівненщині стали 95 тисяч євреїв. В межах України – це півтора мільйони. А загалом, 27 січня вшановують 6-ть мільйонів євреїв, знищених у Європі в роки Голокосту. Цей день, як пам'ятний, Генасамблея ООН встановила у 2005 році. Бо саме 27 січня 1945 року звільнили один з найбільших нацистських концтаборів Аушвіц-Біркенау.

Авторка: Валентина Гордич

На початок