Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Магучіх та Геращенко здобули "золото" та "срібло" у стрибках у висоту на чемпіонаті Європи

Магучіх та Геращенко здобули "золото" та "срібло" у стрибках у висоту на чемпіонаті Європи

Магучіх та Геращенко здобули "золото" та "срібло" у стрибках у висоту на чемпіонаті Європи
. AP

Два місця на подіумі - за Україною!

Найбільше представництво збірної України перед чемпіонатом Європи з легкої атлетики було у стрибках у висоту серед жінок. Одразу три стрибунки - Ярослава Магучіх, Юлія Левченко та Ірина Геращенко приїхали до Торуня, щоб боротися за перемогу на легкоатлетичному Євро.

Для Магучіх, Левченко та Геращенко кваліфікація пройшла успішно - всі троє пройшли до фіналу. Магучіх та Геращенко брали з першої спроби всі висоти, які були. Левченко затрималася на планці 1.91 метри, але змогла її подолати.

Фінал у стрибках у висоту був ще одним шансом для України на здобуття медалей. І українські стрибунки ним скористалися.

Загалом у фіналі стрибків у висоту змагалися вісім спортсменок. Крім українок, одною із фавориток змагань була італійка Алесія Трост, яка, так само, як і Магучіх та Геращенко, взяли всі кваліфікаційні планки з першої спроби.

Ярослава Магучіх стала єдиною спортсменкою, яка почала фінал не з висоти 1.80 метри, вирішивши стрибати 1.85 метри. Із 1.80 метри впоралися всі з першої спроби.

На висоті 1.85 метри проблеми виникли лише у Емілі Бортвік, Магучіх, Левченко та Геращенко взяли її без додаткових спроб, британці це вдалося лише з третього стрибка. На 1.89 метри додаткові спроби знадобилися чорногорці Марії Вуковіч, а ось Бортвік стала першою, хто покинув фінал.

Проблеми на 1.92 метри виникли у Ірини Геращенко, яка не взяла її з першої спроби. Ярослава Магучіх вирішила її пропустити, а Юлія Левченко упевнено подолала планку. Геращенко не використала також другу спробу, але третю взяла із серйозним запасом - разом із Марією Вуковіч українка продовжила змагання.

На 1.94 метри проблеми почали виникати у багатьох спортсменок. Лише Ярослава Магучіх та Юлія Левченко взяли її з першої спроби. А ось решта стрибунок, включно із Іриною Геращенко, після двох спроб її не подолали.

Геращенко знову з третьої спроби взяла висоту. Фінка Юнніла повторила успіх українки та встановила новий національний рекорд, а ось Данела Станчу, Алесія Трост та Марія Вуковіч змагання припинили. Три з чотирьох атлеток, які пройшли далі - українки.

Ірина Геращенко оновила персональний рекорд сезону, взявши 1.96 метри. Елла Юнніла удруге за 5 хвилин побила національний рекорд Фінляндії, зробивши це, як і Геращенко, з першої спроби. Ярослава Магучіх вирішила цю висоту пропустити, а ось Юлія Левченко її не взяла. Українського подіуму в Торуні не буде.

Геращенко знову взяла висоту 1.98 метри з першої спроби, вдруге оновивши персональний рекорд. Ярослава Магучіх підтримала партнерку по збірній, а ось Юнніла не змогла її подолати. "Золото" та "срібло" за українками.

В очній дуелі Магучіх та Геращенко перемогла Ярослава. Магучіх взяла 2.00 метри, а ось Геращенко це зробити не змогла.

Попри те, що перемогу було гарантовано, вирішальне питання було, з яким результатом закінчить виступ на чемпіонаті Європи Магучіх. 2.07 метри намагалася взяти українка, і подолавши її, могла встановити новий особистий рекорд та рекорд чемпіонатів Європи.

Але взяти 2.07 метри Магучіх не взяла. Тим не менш, українка стала чемпіонкою Європи.

Стрибки у висоту. Фінал

  1. Ярослава Магучіх (Україна) - 2.00
  2. Ірина Геращенко (Україна) - 1.98
  3. Елла Юнніла (Фінляндія) - 1.96
  4. Юлія Левченко (Україна) - 1.94
  5. Даніела Станчу (Румунія) - 1.92
  6. Алесія Трост (Італія) - 1.92
  7. Марія Вуковіч (Чорнорія) - 1.92
  8. Емілі Бортвік (Велика Британія) - 1.85

Що відомо

  • Ярослава Магучіх - лідерка світового рейтингу у стрибках у висоту. Найкращий результат сезону українки - 2.06 метри - є одним із найкращих стрибків у висоту в історії на змаганнях у приміщенні.
  • На кожному із турнірів у 2021 році Магучіх брала мінімум висоту 2.00 метри.
  • Ірина Геращенко до чемпіонату Європи в Торуні у 2021 році брала лише висоту 1.94 метри на змаганнях у Сумах;
  • Найкращий результат Левченко у 2021 році - 1.96 метри (турнір у Банській Бистриці).
На початок