Чому "Олімпіку" у матчі із "Шахтарем" не зарахували гол, який зрівнював рахунок

Чому "Олімпіку" у матчі із "Шахтарем" не зарахували гол, який зрівнював рахунок

Чому "Олімпіку" у матчі із "Шахтарем" не зарахували гол, який зрівнював рахунок
. ФК "Олімпік"

Можлива суддівська помилка могла коштувати "Олімпіку" перших очок у 2021 році.

"Шахтар" здобув першу за три матчі перемогу у внутрішніх турнірах в 2021 році. Команда Луїша Каштру із мінімальним рахунком перемогла "Олімпік" (1:0).

Однак підсумковий результат викликав суперечки: головний арбітр зустрічі Юрій Іванов скасував взяття воріт "Олімпіка" за рахунку 0:1. Чому саме суддя скасував взяття воріт і досі незрозуміло.

Суспільне Спорт аналізує хронологію подій суперечливого момента і з'ясовує всі можливі причини, чому гол могли скасувати.

Що трапилося?

У суботньому поєдинку матчу "Олімпік" - "Шахтар" арбітр зустрічі скасував гол господарів поля через офсайд. Після подачі з кутового форвард "Олімпіка" Тадеус Нкенг точно пробив головою у ворота.

Сам Нкенг не перебував у момент епізоду в офсайді. Але під час перегляду відеоповтору судді VAR зафіксували можливе положення поза грою у захисника Ігора Снурніцина, який у момент удару Нкенга перебував біля лінії воріт "Шахтаря", а також порушення правил з його боку на голкіперові "Гірників" Анатолію Трубіну.

Переглянувши відеоповтор, Юрій Іванов погодився із рішенням арбітру VAR Сергія Бойка і скасував взяття воріт. Однак правильність рішення арбітрів викликала сумніви.

Момент епізоду із офсайдом: хронологія подій

  • 37-а хвилина. Атака "Олімпіка", яка закінчується кутовим: півзахисник господарів Таллес Де Паула влучає у захисника "Шахтаря" Ісмаїлі - м'яч виходить на кутовий.
  • 38-а хвилина. Подача "Олімпіка" з кутового - Сергій Політило навішує на Нкенга, який переправляє м'яч у ворота.
  • 39-а хвилина. Суддя зустрічі Юрій Іванов отримує підказку від арбітра VAR. У трансляції роблять акцент на можливому порушенні правил з боку Снурніцина на голкіперові Анатолію Трубіну.
  • 40-а хвилина. Іванов приймає рішення дивитися відеоповтор самому.
  • 41-а хвилина. Під час перегляду відеоповтору перед арбітром з'являється лінія із офсайдом. Вона фіксується у момент удару Нкенга головою (під час подачі з кутового положення поза грою бути не може).
Момент із офсайдом
Футбол 2

Другий ракурс повтору - момент удара Нкенга по воротам. Форвард "Олімпіка" не порушує правила проти Трубіна, однак Снурніцин, який стояв перед голкіпером "Шахтаря", падає після контакту з ним. Воротар "Гірників" згодом падає і сам, не дотягуючись до подачі з кутового.

Контакт Трубіна
Футбол 2
  • 41-а хвилина. Іванов приймає рішення скасувати взяття воріт, підіймаючи праву руку догори, що сигналізує саме про офсайд.

Чому гол "Олімпіка" скасували?

Офіційного тлумачення судді поки що не дали.

Причин дві: перша - можливий офсайд у Снурніцина під час удару Нкенга. Друга - фол з боку того-таки Снурніцина проти Трубіна.

Офсайд у захисника "Олімпіка" визначити непросто: в момент дотику м'яча до голови Нкенга його партнер по команді, скоріше, не перебував у положенні поза грою. Проте через мить, падаючи, Снурніцин перебував між захисником "Шахтаря" Додо, що знаходився біля штанги, і Трубіним.

Снурніцин, офсайд
Футбол 2

Інша версія - порушення на Трубіні - також під сумнівом: захисник "Олімпіка" перебуває перед голкіпером, а дотик відбувається після того, як сам голкіпер "Шахтаря" намагається зіграти на виході після подачі з кутового. Падіння Трубіна згодом відбувається вже після контакту самого воротаря "Гірників" із Снурніциним.

Огляд матчу "Олімпік" - "Шахтар" із моментом зі скасованим голом

Що трапилося далі?

"Шахтар" із мінімальним рахунком здолав "Олімпік". "Гірники" відзначилися ще перед скасованим голом: Вітао віддав діагональну передачу вперед на Додо, який увірвався у штрафний майданчик і пробив у кут.

Після матчу флеш-інтерв'ю дав головний тренер "Олімпіка" Юрій Калітвінцев. Він вирішив не зосереджувати увагу на епізоді із пропущеним голом. Проте замість нього це зробив президент донецького клубу Владислав Гельзін, який ввірвався у флеш-зону і в нецензурній формі звинуватив арбітра зустрічі у скасуванні чистого голу.

Що відомо

  • "Шахтар" і "Олімпік" перед очною зустріччю підходили, програвши попередні матчі. "Гірники" поступилися "Зорі" в УПЛ та "Агробізнесу" в Кубку України, "Олімпік" не здобув перемоги в жодному із попередніх матчів 2021 року.
  • Після поразки у 15-му турі проти "Динамо" в "Олімпіку" відбулася зміна головного тренера - замість Ігора Климовського команду очолив Юрій Калітвінцев, який перші два поєдинки програв.
  • Головний арбітр зустрічі Юрій Іванов не вперше потрапляє у такий скандал. В липні 2020 року суддя показав 8 жовтих карток та пенальті у ворота "Агробізнеса" у матчі Першої ліги з "Минаєм". Після зустрічі арбітра побили, а президента "Агробізнесу" Олега Собуцького пожиттєво дискваліфікували.

Що далі

  • 14 березня - наступні матчі "Шахтаря" і "Олімпіка" в чемпіонаті. "Гірники" зіграють проти "Десни", "Олімпік" - проти "Олександрії".
  • В турнірній таблиці "Шахтар" - другий (36 очок після 17 турів). "Олімпік" - восьмий (17 очок і одна гра в запасі).
На початок