У Петрикові на Тернопільщині пом'янули загиблих під час Голокосту євреїв

У Петрикові на Тернопільщині пом'янули загиблих під час Голокосту євреїв

У Петрикові на Тернопільщині пом'янули загиблих під час Голокосту євреїв
. оригінальне

У Петрикові на Тернопільщині близько сотні людей зібралися, щоб пом'янути загиблих під час Голокосту євреїв. Поминальну молитву прочитали біля пам'ятника жертвам Голокосту.

Про це повідомив заступник керівника юдейської релігійної громади Тернополя Шмуель Левенець.

У лісі поряд з меморіалом, розстріляли близько 20-ти тисяч євреїв, які перебували в тернопільському гетто, розповіла учасниця обласної організації "Єврейська община" Лілія Харах:

"23 червня 43-го року останні люди, які були в гетто, були розстріляні тут. По висловах тих людей, кого ми застали, які були в Тернополі в той час, то останні розстріли були іменно отут".

4 липня 1941 року нацисти утворили гетто між сучасними вулицями Руською, Танцорова і площею Героїв Євромайдану, розповідає тернополянка Світлана Любий. На території цього гетто народився у 1944 році народився її чоловік:

"Гетто знаходилося от де бувша Леніна, морфологічний корпус, вниз, де музучилище. Чуть вище музучилища, там де котельня, там була синагога. І от 6 -та школа і аж сюда до озера. Там кооперативний технікум і напроти там в підвалі, де атріум народився мій чоловік. Мама його з села, і коли начали розстрілювати, вона з села тікала, вона думала, що в місті сховається і вона вагітна, а тут гетто і всіх євреїв почали зганяти".

Тетяна Лобач переїхала до Тернополя з Луганська. Її дід перебував у концентраційному таборі у Білорусі. Жінка пригадує його розповідь про втечу:

"Солак Леонід Зіновійович під час Другої Світової війни він був у концентраційному лагері у Білорусії. Він чудом залишився живий. Його спас німець - це було приблизно в 42-му році. Він казав, не всі німці були демони, катували, нападали, насолоджувались питками. Він просто допоміг йому . Він жив, працював. Він дожив до 95-ти років і пам’ятає того німця, який дозволив втекти з цього лагеря".

На Тернопільщині проживає близько семиста євреїв, розповів голова обласної організації "Єврейська община" Ігор Бандзарук. За його словами, Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту 27-го січня на державному рівні відзначають з 2012-го року відповідно до постанови Верховної Ради "Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру".

27 січня в 1945-му році були звільнені в'язні табору смерті в Освенціумі, який символізує Голокост і трагедію Другої світової війни.

У Тернопільській області нацисти знищили 132 тисячі євреїв,16 тисяч у Тернополі. На території області в 1941–1944 роках були 24 гетто, 19 таборів примусової праці для євреїв.

На початок