Головний санлікар Прикарпаття прокоментував імовірність "британського" штаму COVID-19 в області

Головний санлікар Прикарпаття прокоментував імовірність "британського" штаму COVID-19 в області

Головний санлікар Прикарпаття прокоментував імовірність "британського" штаму COVID-19 в області
. Shutterstock – ілюстративне

У МОЗу поки що немає даних щодо "британського" штаму COVID-19 та інших різновидів мутації вірусу COVID-19 на Прикарпатті. Про це Суспільному Карпати повідомив головний санітарний лікар області Руслан Савчук.

Про можливі нові штами COVID-19 повідомила головна позаштатна спеціалістка МОЗ Ольга Голубовська. Таке дослідження провів Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського.

"Секвенування взірців матеріалів із двох лікарень (Івано-Франківська) виявили мутацію в S-білку в положенні 501 - N501Y. Така мутація властива британському, бразильському та південноафриканському штамам," - написала Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook.

Головний санітарний лікар Прикарпаття Руслан Савчук цю інформацію прокоментував так: "Я не можу зараз підтвердити чи спростувати інформацію, оскільки з цим інститутом (Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського -ред.) по тих зразках, які ми направили, ми не співпрацюємо. Ми співпрацюємо з Інститутом мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України".

Зі слів Руслана Савчука, в Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України за дорученням МОЗу відправили зразки від 60-ти пацієнтів та 30 зразків відцентрифугованої крові (сироватка крові -ред.). Взірці брали у важкохворих.

Тільки в понеділок цього тижня (1 березня -ред.) розпочався перший етап дослідження цих зразків.

"Нам офіційно не надходило інформації ні від авторів, ні від інституту Громашевського. Як мені кажуть, їхнє дослідження відбувалося в рамках випробування препарату, яким лікують від COVID-19, в межах клічнічного експерименту, випробувань препарату. Ми, мабуть, працюємо трішки глибше. Тому результати отримаємо не швидше, ніж за тиждень-два", - зазначив Савчук.

Також він розповів, якщо буде виявлену мутацію COVID-19, можливі зміни у протокольному лікуванні вірусу.

Раніше Міністерство охорони здоров'я України повідомляло, що в німецькій клініці перевірять, чи є на Прикарпатті новий штам COVID-19.

Читайте також

На початок