ФОПи заборгували державі 12,5 мільярда гривень податків

ФОПи заборгували державі 12,5 мільярда гривень податків

ФОПи заборгували державі 12,5 мільярда гривень податків
. УНІАН

769 тисяч фізичних осіб-підприємців заборгували державі 12,5 мільярда гривень податків за Єдиним соціальним внеском. Найбільші борги у великих підприємств вугільної та машинобудівної промисловості.

Про це свідчать дані, оприлюднені Державною податковою службою.

Раніше ФОПи не могли дізнатися з відкритих даних про наявність боргу по єдиному соціальному внеску у себе або своїх контрагентів. Втім, ДПС визнала, що ЄСВ не відноситься до податкового боргу, тому публікація інформації про боржників за такими платежами є можливою, і 24 лютого 2021 року, в рамках політики відкритості, ДПС опублікувала ці дані.

За підрахунками сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній OpenData bot, 769 053 фізичних осіб-підприємців заборгували державі 12,5 мільярда гривень соціальних внесків. 42% з них мають борг обсягом від 10 000 до 50 000 гривень. Всього в Україні зареєстровано 856,5 тисячі фізичних осіб-підприємців.

ФОПи заборгували державі 12,5 мільярда гривень податків
Інфографіка податкових боргів ФОПів. Опендатабот

Крім ФОПів, податкові борги перед державою мають 87 519 приватних компаній. Їх сумарний борг складає 9,1 мільярда гривень. Найбільші борги у великих підприємств вугільної та машинобудівної промисловості.

Що відомо

  • Верховна рада у першому читанні та в цілому підтримала ініційований президентом Зеленським законопроєкт №4439-д щодо відтермінування обов’язкового застосування касових апаратів фізичними особами-підприємцями.
  • Проєктом закону пропонується відтермінування до 1 січня 2022 року обов'язкового застосування касових апаратів для фізичних осіб-підприємців, що є платниками єдиного податку другої-четвертої груп.
  • Також законом скасовуються штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО).
  • На початку листопада у парламенті вже зареєстрували законопроєкт, який передбачає відтермінування на один рік застосування касових апаратів для спрощеної системи оподаткування для малого та середнього бізнесу.
  • Протягом усього розгляду питання у парламенті до стін Верховної ради виходять активісти з акціями Save ФОП, вимагаючи ухвалити законопроєкт про відтермінування запровадження касових апаратів. Аналогічні акції відбувалися в інших містах країни.

На початок