У Сумах відбулася акція "Волю Стерненку"

У Сумах відбулася акція "Волю Стерненку"

У Сумах відбулася акція "Волю Стерненку"
. Суспільне Суми

У Сумах близько 18.00 розпочалася акція "Волю Стерненку". Люди зібралися в центрі міста - біля пам'ятника Т. Шевченку.

Присутні близько 50 людей. Учасники тримали плакати з написами "Свободу Стерненку", "Хто наступний", "Вирок Стерненку- вирок правосуддю" і дописували їх під час акції.

“Це неправильно тому, що кожна людина в нашій державі має право захистити своє життя. Сергій скористався ним і має тепер сидіти за це. Ми цього не розуміємо. Хочемо підтримати його. Хочемо, щоб нас почули і зрозуміли, що сьогодні його заарештували як активіста, завтра кожен із цих людей може опинитися на його місці, говорить Катерина Полонська.

У Сумах відбулася акція "Волю Стерненку"

Євген Тараненко зазначає: “Я вчора випадково буквально почув про те, що Стерненко - в іншій справі. Йому призначили 7 років позбавлення волі й причому не у Києві, тому що там за нього поручилися і більше судових справ було в столиці. А саме в Одесі - і мене це дуже здивувало тому, як вони так швидко зробили якусь справу, підняли щось”.

"Уже немає слів пояснювати, що відбувається, тому що немає доказів. Все одно вирок - не на користь Сергія. Попереду - ще дві справи, які очевидно, у кращому випадку продовжать його перебування в СІЗО чи в ізоляторі. Ми знову виходимо, щоб показати: Сергій і інші люди, борються за права", - говорить один з учасників акції.

“Я не знайомий особисто, але є громадським діячем. Вважаю, що це є прямим наступом на свободу слова, тому що Стерненко останні п’ять років багато зробив для української пропаганди, для української справи. Закрити людину за надуманими приводами – це власне і є той привід, який виводить людей на вулицю”, - говорить організатор акції, учасник бойових дій, волонтер Андрій Букін.

Студентка 4 курсу говорить: "Маю активну політичну позицію. Не боюся висловлювати свою думку. Прийшла сюди, щоб сказати: всіх не заткнеш, сьогодні потрібно показати, що ми не боїмося. Сьогодні - Стерненко, а завтра будемо - ми. Це справа всіх і кожного, справа молоді, яка буде тут жити".

У Сумах відбулася акція "Волю Стерненку"

Тривала акція пів години.

Що відомо

  • Приморський районний суд визнав винними Сергія Стерненка та Руслана Демчука у справі про викрадення депутата Сергія Щербича. Обидва фігуранти отримали 7 років і 3 місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.
  • Цю справу розглядали протягом майже п'яти років. Ексочільнику одеського "Правого сектору" закидали незаконне зберігання зброї. Натомість обвинувачені називають справу сфабрикованою та побудованою "виключно на заяві Щербича".
  • За версією Стерненка, у 2015 році до нього з обшуками прийшли правоохоронці, після чого "з мішком на голові вивезли до відділення". Того ж дня громадського діяча взяли під варту. Пізніше Стерненко вийшов під заставу. Щодо зберігання зброї, Стерненко заявляє, що добровільно видав поліції пневматичний пістолет, колекційний ніж та шумовий пістолет. Утім останній експерти начебто визнали вогнепальною зброєю.
  • Стерненко заявив, що телефонував президенту Володимиру Зеленському із зали суду.
  • Під будівлею Приморського районного суду люди блокують автомобілі поліції, в одному з яких Сергія Стерненка мають перевезти до слідчого ізолятору. Також чутно вибухи.
На початок