Україна подала на Росію позов до ЄСПЛ через замовні вбивства

Україна подала на Росію позов до ЄСПЛ через замовні вбивства

Україна подала на Росію позов до ЄСПЛ через замовні вбивства
. ЄСПЛ. Фото: Facebook / МЗС

Україна подала до Європейського суду з прав людини позов на Росію через організацію замовних вбивств.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

"19 лютого 2021 року Україною було подано нову міждержавну заяву проти Російської Федерації щодо організації нею ряду резонансних замахів та замовних вбивств, як на території України, так і на території держав-членів Ради Європи", – розповів міністр юстиції Денис Малюська.

22 лютого 2021 року ЄСПЛ повідомив уряд України, що вказана міждержавна заява зареєстрована під № 10691/21,а провадження у цій справі відкрите судом.

Представники України вважають, що протягом тривалого часу Російською Федерацією широко застосовується тактика терору за допомогою політичних вбивств як на власній території, так і на території інших держав. А з початку агресії РФ та окупації ОРДЛО – і на території України. На думку України, така поведінка РФ є порушенням міжнародно-правових зобов’язань, зокрема права на життя, що гарантоване статтею другою Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Саме про порушення цього положення Конвенції і було подано позов.

"За період з 2014 року на території України було здійснено низку замахів та вбивств представниками спецслужб РФ, завербованими ними особами та представниками російських окупаційних адміністрацій "Л/ДНР", які викликали значний резонанс в українському суспільстві. При цьому, Російською Федерацією не тільки не проводиться ефективне розслідування, а й вживаються заходи щодо перекладання відповідальності за такі злочини на інші держави, у тому числі на Україну", – заявив Малюська.

Що відомо

  • Європейський суд з прав людини розглядає близько 8 тисяч справ проти України, що пов’язані з російською агресією в Криму та на Донбасі.
  • Європейський суд з прав людини 21 січня виніс рішення стосовно кількох справ щодо подій Революції гідності та визнав порушення прав та насильство щодо учасників протестів.

На початок