США та Європа разом протистоятимуть Росії та Китаю – Боррель

США та Європа разом протистоятимуть Росії та Китаю – Боррель

Доповнено
США та Європа разом протистоятимуть Росії та Китаю – Боррель
. Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Фото: europarl.europa.eu

Міністри закордонних справ Євросоюзу та держсекретар США домовились координувати зусилля для протистояння діям Росії та Китаю. На думку експерта Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака, останні дії США свідчать про те, що Америка повертається у "дотрампівську" еру взаємин з іншими країнами.

Про рішення американських та європейських зовнішньополітичних відомств під час пресконференції 22 лютого повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Ми провели відеоконференцію із державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Це була дуже насичена розмова. Ми підтвердили свої наміри разом відповідати на зовнішні виклики, включаючи протидію Росії та Китаю, – розповів він.

За його словами, спільні дії ЄС та США стануть відповіддю на політику Китаю щодо Гонконгу, а також на придушення російською владою опозиційних рухів у країні.

"Ми вирішили, що, коли йдеться про Росію, ми повинні працювати за напрямками, описати які можна трьома дієсловами: давати відсіч – коли Росія порушує міжнародне право і права людини, стримувати – коли вона намагається збільшити свій тиск на нас, в тому числі через дезінформацію і кібератаки, та залучати – з тих питань, в яких у нас є інтерес", – додав Боррель.

Також ЄС і США домовились спільно боротися із пандемією COVID-19, сприяти економічному відновленню та просуванню демократії у світі.

Америка повертається

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак вважає, що цьогорічна Мюнхенська конференція, яка відбулася 19 лютого, свідчить про те, що США повертаються у "дотрампівську" еру відносин. На його переконання, у практичній площині це означає відновлення внутрішньої структури Заходу в широкому розумінні. Таку думку експерт висловив у ефірі Українського радіо.

"У цій структурі США визначають пріоритетні напрями, а Європа з цим погоджується і наповнює ресурсами американське бачення”, – вважає Їжак.

За його словами, однією із центральних тем обговорення на конференції були протистояння Китаю та Росії.

"З боку європейських країн усі погоджувалися, але європейські лідери наголошували на тому, що усередині Європи існують різні погляди як зберегти співпрацю з Китаєм та Росією, водночас формуючи спільний підхід на ті виклики, які вони несуть. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель погодилась, що Росія руйнує ЄС”, – зазначив експерт.

Як зазначив Олексій Їжак, на конференції президент США Джозеф Байден представив бачення головних загроз Заходу, яке зараз оформлюється у нових версіях американських доктринальних документів. Відповідно до них, Китай є "небезпечним суперником", а Росія — "небезпечним шкідником".

Загалом у безпековому питанні США наполягають на тому, що НАТО залишається непорушною твердинею свободи та демократії, зауважив він.

Що відомо

  • Раніше Жозеп Боррель заявив, що Росія не готова проводити конструктивний діалог з ЄС.
  • Польща та Україна закликали Байдена покласти кінець "Північному потоку 2".
  • Британія запустила проєкт для підтримки українців в окупованому Криму.

На початок