У чотирьох десятках шкіл Полтавської громади треба відремонтувати туалети

У чотирьох десятках шкіл Полтавської громади треба відремонтувати туалети

У чотирьох десятках шкіл Полтавської громади треба відремонтувати туалети
. Фото з соцмереж

Майже півтора мільйони гривень потрібно, щоб встановити, зокрема, двері та перегородки у шкільних туалетах Полтавської громади, каже голова комісії з питань розвитку культури та освіти міськради Маріанна Соліман. Ці гроші у бюджет громади не закладені. Аби їх перерозподілити, мають проголосувати депутати на сесії.

Журналісти Суспільного зв’язувалися із директорами десятка шкіл Полтавської територіальної громади. Коментувати та показувати стан санвузлів нам відмовляли. Це пояснювали карантинними заборонами. Начальниця Полтавського управління освіти Оксана Трибрат журналістці сказала, що жоден з директорів ситуацію коментувати не буде.

Без дверей, перегородок або кришок на унітазах. Приблизно така ситуація у вбиральнях близько 70% шкіл Полтавської громади. Та грошей, щоби встановити індивідуальні кабінки в бюджеті на рік поки не передбачили.

Голова комісії з питань розвитку культури Полтавської міськради та освіти Маріанна Соліман
Голова комісії з питань розвитку культури Полтавської міськради та освіти Маріанна Соліман. Суспільне Полтава

«У 43 шкільних закладах нашої територіальної громади є проблеми різного характеру, які потребують ремонту. З них 35 у нашому місті», ‒ каже голова комісії з питань розвитку культури Полтавської міськради та освіти Маріанна Соліман.

Полтавка Ніна Король розповідає: школу для дитини вибирала, зважаючи на облаштування туалетів.

Полтавка Ніна Король
Полтавка Ніна Король. Суспільне Полтава

«У мене є інформація про хлоп’ячий туалет, оскільки у мене сини. То син говорив, що було таке коли немає дверцят. Діти заходять, сміються, жартують. Для одних дітей це проблема, і вони терпіли та не ходили в туалет. Для інших це просто неприємно, але не критично. Це ще залежить від характерів дітей», ‒ розповідає полтавка Ніна Король.

Психологиня Катерина Нещетна
Психологиня Катерина Нещетна. Суспільне Полтава

«Відсутність кабінок в туалетах впливає на дітей тим, що порушується особистий простір. Відсутність кабінок – це по суті, відсутність безпеки. Тому що це може проявлятися у вигляді булінгу. Один над одним насміюються. Найчастіше вони можуть вибрати просто стерпіти або бувають навіть різні казуси неприємні. І потім дитина відчуває ще більше сорому», ‒ каже психологиня Катерина Нещетна.

Аби спрямувати гроші на облаштування шкільних вбиралень, рішення мають ухвалити депутати міської ради. Проєкт підготують на найближчу сесію, каже голова комісії з питань розвитку культури та освіти Маріанна Соліман.

«Необхідно приблизно 1 мільйон 488 тисяч на полагодження цих санвузлів, встановлення дверей. Якщо детально, то заміни кабінок потребують 27 шкільних закладів, із них 20 у Полтаві. Потрібно встановити двері у 19 закладах», ‒ каже Маріанна Соліман.

Начальниця Полтавського управління освіти і науки Оксана Трибрат
Начальниця Полтавського управління освіти і науки Оксана Трибрат. Суспільне Полтава

Крім того, цьогоріч капітально відремонтувати мають шість освітніх закладів в обласному центрі, каже керівниця полтавського управління освіти.

«9 мільйонів 350 тисяч, які спрямують на ремонт 6 закладів і капітальний ремонт в тому числі 58 шкільних вбиралень. Якщо це капітальний ремонт, то це встановлення таких вбиралень, які відповідають усім нормам», ‒ каже начальниця Полтавського управління освіти і науки Оксана Трибрат.

На початок