Депутати меншості у суді хочуть скасувати рішення, ухвалені на першій сесії облради

Депутати меншості у суді хочуть скасувати рішення, ухвалені на першій сесії облради

Депутати меншості у суді хочуть скасувати рішення, ухвалені на першій сесії облради
. Суспільне Чернігів

Скасувати рішення, ухвалені на першій сесії обласної ради, вимагають представники 4 фракцій. З таким позовом звернулися до Чернігівського окружного адміністративного суду.

15 лютого відбулося перше засідання у справі. Депутати-заявники представляють фракції меншості – «Батьківщину», «Європейську солідарність», «Наш край» та «За майбутнє». Вони вважають – голову облради, її заступників та керівництво комісій на установчій сесії обрали незаконно.

Нагадаємо, 3 грудня 2020 року на першій сесії облради три десятки депутатів від фракцій меншості блокують трибуну. До цього депутати 2,5 години не могли затвердити порядок денний. Партії «За майбутнє», ОПЗЖ, «Наш край», «Батьківщина» та «ЄС» блокували президію. Все через те, що депутати фракцій більшості – це «Рідний дім», «Радикальна партія» та «Слуга народу» хотіли за один день обрати керівництво облради та голів постійних комісій. Меншість з цим не погоджувалась.

Зрештою, депутати з усіх фракцій зібрались, щоб визначити порядок обрання керівництва облради. Більшість не влаштували умови, визначені лічильною комісією, і вони проголосували за обрання нового її складу – вже без депутатів меншості. Вони на знак протесту покинули сесійну залу. Після цього до поліції надійшло повідомлення про мінування обласної ради.

А більшість 33-ма голосами таки обрала керівництво облради. І 9 з 10 голів постійних комісій. Тоді депутати від фракцій меншості заявили, що оскаржуватимуть рішення, ухвалені на першій сесії, у суді. Голова облради Олена Дмитренко сказала – все відбулося законно.

Пройшло 2 місяці, від меншості у більшість перейшла фракція ОПЗЖ. Рішення першої сесії оскаржують 4 фракції. В Чернігівському окружному адміністративному суді їхні інтереси представляє Микола Торбєєв. На засіданні 15 лютого він подав клопотання про залучення свідків до слухання. Серед них сам Торбєєв, Сергій Пащенко і Валентин Запорощук, депутати від партії «Батьківщина», Юрій Музика депутат від партії «Наш край».

«Всі ці особи, зазначені у клопотанні, були присутні при тих подіях, і їм відома інформація предмету доказування і обставини, які необхідно з’ясувати для всебічного вирішення справи у суді»,– каже адвокат Микола Торбєєв.

Зрештою, у підготовчому засіданні оголосили перерву.

Політичний оглядач Олександр Рись каже – депутати мали йти в суд раніше.

«Чого вони тягнули до цього часу? Скоріш за все, вони хотіли домовитися і отримати посади, отримати посаду заступника голови облради або ще якісь преференції. Відповідно, «ОПЗЖ» переметнулася до більшості, хоча спочатку вони були в опозиції до них. Тобто зараз у них звичайно є підстави подавати до суду, але я думаю, що вже запізно. Вони програли в часі, щодо подання до суду», – сказав Олександр Рись.

Дивіться також:

Блокували трибуну та мінували будівлю: як пройшла перша сесія Чернігівської облради

На початок