30 людей отримують допомогу у кризовому центрі Вінниці

30 людей отримують допомогу у кризовому центрі Вінниці

30 людей отримують допомогу у кризовому центрі Вінниці
.

Вінниця стала третім містом, в якому створили кризовий центр надання допомоги постраждалим від домашнього насильства. Про це Суспільному розповіла директорка міського центру соціальних служб Наталя Добровольська. Говорить, відтепер у місті працює не лише денний центр соціально-психологічної допомоги, а й кризові кімнати.

Тут постраждалі особи можуть отримати комплексну допомогу — консультацію психолога, соцпрацівника, юриста та в разі необхідності отримати медичну допомогу. Кризовий центр, який відкрили в приміщенні Прозорого офісу по вулиці Космонавтів — це три кімнати. Тут надають допомогу постраждалим від насилля у сім'ї.

Психологічну допомогу в центрі надає Людмила Оніщук. Розповідає, через домашнє насилля — страждають не лише дорослі, а й діти.

"Першочергово ми намагаємося заспокоїти людину, допомогти їй знайти правильний шлях і підтримати, допомогти стати особистістю. Діти, які бачать насилля переймають таку модель поведінки, треба вчасно побачити проблему", - каже Людмила Оніщук.

У кризовому центрі Вінниці 30 постраждалих від домашнього насильства

У вінницькому міському центрі соціальних служб, при якому створили кризовий центр Наталя Тарковська працює 9 років. Каже, останнім часом кількість конфліктних ситуацій у родинах зросла. Додає, від домашнього насилля страждають 90% - це жінки, 10 % - чоловіки та діти.

У кризовому центрі Вінниці 30 постраждалих від домашнього насильства

На облаштування центру з Фонду ООН у галузі народонаселення — виділили майже півмільйона гривень. Його регіональний координатор Костянтин Бойчук каже, їхня організація ініціювала проєкт "Міста вільні від насилля", в рамках якого і допомагають відкривати кризові центри. Додає, Вінниця — третє місто в Україні — після Харкова та Києва, в якому діє такий заклад. У нас допомогу в центрі надають тридцятьом, вінничанкам.

"Одна із базових проблем, постраждалі не знають куди можна звернутися. Думають, що можуть самі вирішити, зараз важливо, щоб у Вінниці знали, що якісний центр тут доступний", - розповідає Костянтин Бойчук.

Окрім денного центру в місті відкривають і кризовові кімнати. Показати їх можемо лише на фото. З метою безпеки знімати журналістам — заборонили. Наразі відремонтовано й оснащено технікою дві кімнати, загальною площею 35 квадратних метрів, — каже Костянтин Бойчук.

До відкриття готують ще дві таких кімнати, — каже Бойчук. На ремонт і їхнє оснащення з бюджету вінницької територіальної громади виділили майже 600 тисяч гривень.

Читайте також

  • "Проти 2695!": Вінниця доєдналася до всеукраїнського автопробігу
  • У громаді на Вінниччині економлять гроші за рахунок альтернативного палива
На початок