В Івано-Франківську провели "Кубок шахових пар"

В Івано-Франківську провели "Кубок шахових пар"

В Івано-Франківську провели "Кубок шахових пар"
. Суспільне Карпати

Дитячий турнір "Кубок шахових пар" відбувся в Івано-Франківську. Це новий формат змагання, який у місті організували вперше. Його особливість полягає в тому, що в інтелектуальних двобоях беруть участь шахові пари: юнак і дівчина одного року народження, пише Суспільне Карпати.

"Якщо й були командні змагання, то переважно по троє, по четверо проводили. А саме, щоб хлопчик з дівчинкою – в нас ще не було таких змагань. Ми це спеціально придумали для того, щоб залучити якомога більше дівчат до заняття шахами. Тому що дівчата в шахах – це як хлопці в бальних танцях, важко знайти", - каже організаторка дитячого турніру Людмила Паньків.

В Івано-Франківську провели вперше "Кубок шахових пар"
В Івано-Франківську провели вперше "Кубок шахових пар". Суспільне Карпати

Швидкі шахи передбачають гру по 10 хвилин на партію і 5 додаткових секунд на хід.

Учасники змагань – діти 2005-го року народження та молодші. Серед інтелектуалів – гравці з Івано-Франківської області, Одеської, Тернопільської та Хмельницької.

Дарія Боднар приїхала з Кам’янця-Подільського.

"Граю десь років із семи. У мене перший розряд. Їжджу на чемпіонати України. Обрала такий вид спорту, тому що тут і подумати можна, і розвиває логічне мислення". - ділиться учасниця дитячого турніру з Хмельницької області Дарія Боднар.

Для одинадцятирічної Лілії Лалач – це домашній турнір. Шахами дівчина займається 6 років. Розповідає, що це - сімейна традиція: "Мене навчив мій дідусь, коли я ще була дуже маленькою. До нього приходив друг і вони грали. Мене це дуже зацікавило, я почала грати і ходити на різні змагання".

В Івано-Франківську провели вперше "Кубок шахових пар"
В Івано-Франківську провели вперше "Кубок шахових пар". Суспільне Карпати

Ще один учасник турніру Максим Паньків у спорті недавно, проте уже є успіхи.

"Я займаюся з восьми років. Їздив на багато турнірів. Мене мама навчила грати, мені дуже сподобалося. Під час гри треба думати наперед", - розповідає Максим.

Головний суддя змагань Ігор Кобилянський каже, що оцінює дітей не надто строго, проте при порушенні правил гри доводиться нагадувати про дисципліну: "Є діти, які дуже швидко розуміють, де можна схитрувати, де скористатися неточностями правил. Але це діти. Шахісти – вони винахідливі, кмітливі, і це проявляється в таких речах також".

"Кубок шахових пар" - це перший етап змагань. Фінал організатори обіцяють провести в кінці року.

Читайте також

На початок