Ексрадник Зеленського передав Time стенограму розмови, через яку оголошували імпічмент Трампу

Ексрадник Зеленського передав Time стенограму розмови, через яку оголошували імпічмент Трампу

Ексрадник Зеленського передав Time стенограму розмови, через яку оголошували імпічмент Трампу
. АР

Колишній радник президента Володимира Зеленського Ігор Новіков передав американському виданню Time стенограму розмови між керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та адвокатом тодішнього президента Дональда Трампа Рудольфом Джуліані.

Цю інформацію Новіков підтвердив у коментарі Суспільному.

"Це відбулося 22 липня 2019 року. Якщо ви базуєтесь на TIME – там абсолютно вірна інформація. Це абсолютна правда, такий дзвінок був. Очікування від дзвінка були зовсім іншими", – розповів експосадовець.

За словами Новікова, у розмові йшлося про розслідування щодо сина Джозефа Байдена – на той момент головного політичного опонента Дональда Трампа.

"Це було не обговорення. Насправді пан Джуліані активно проштовхував цю ідею. Реакції з українського боку на це не було. Брали участь Андрій Єрмак і я в телефонній розмові", – пояснив він.

Зазначена розмова 22 липня 2019 року, коли Єрмак обіймав посаду радника президента. Речниця Андрія Єрмака Дарія Зарівна пообіцяла дати коментар Суспільному пізніше.

Про що йшлося у розмові

Як повідомляє Time, протягом 40-хвилинної розмови Джуліані говорив про розслідування щодо Хантера Байдена, сина Джозефа Байдена, який обіймав посаду в раді директорів української газовидобувної компанії Burisma.

"Нехай ці розслідування відбуваються. Попросіть кого-небудь розслідувати це", – закликав він.

При цьому Джуліані періодично переходив він завуальованих погроз до обіцянок налагодити відносини України з Трампом, зазначає видання.

"Будьте обережні. Мій єдиний мотив – не створити неприємностей нікому, хто не заслуговує на неприємності. Заради нашої країни і заради вашої країни ми маємо з'ясувати всі ці факти", – наводить Time слова Джуліані.

У коментарі виданню Новіков сказав, що він був шокований змістом цієї розмови.

"Після того, як ми повісили трубку, я зрозумів, що ми в серйозній небезпеці", – заявив він.

Три дні потому Трамп провів телефонну розмову із Зеленським, стенограму якої згодом оприлюднив Білий дім. У ній президент США просив Зеленського зробити йому послугу і розпочати розслідування щодо Байдена і його сина Хантера.

Як зазначає Time, ця розмова стала початком тиску адміністрації Трампа на українську владу, що зрештою стало приводом для оголошення американському президентові процедури імпічменту.

Що відомо

  • Гантера Байдена звинувачували у незаконному отриманні коштів від компанії Burisma Holdings, яка належить міністру екології часів Януковича Миколі Злочевському.
  • Байден працював членом ради директорів у Burisma у 2014–2019 роках, і за інформацією The New Yorker отримував там $50 тис. на місяць. Водночас за даними видання The Hill, ГПУ під керівництвом Віктора Шокіна з'ясувала, що Burisma перераховувала компанії Rosemont Seneca Partners, яка належить Гантеру Байдену та його партнерам, понад 160 тисяч доларів щомісяця.
  • Згодом в американській пресі з’явились повідомлення про те, що нібито Джо Байден тисне на українську владу з метою звільнення ексгенпрокурора Віктора Шокіна, який розслідував діяльність Байдена-молодшого у Burisma.
  • 25 вересня 2019 р. спікерка Палати представників США демократка Ненсі Пелосі оголосила про запуск процесу імпічменту президента Дональда Трампа.
  • Приводом стала телефонна розмова президента США з президентом України Володимиром Зеленським. Наступного ж дня стенограма розмови двох лідерів була опублікована у відкритому доступі. Трампа звинуватили у тиску на президента України щодо розслідування справи сина екс-віцепрезидента США та опонента Трампа на майбутніх президентських виборах Джо Байдена.
  • Наприкінці 2019 року американський суд зобов’язав Гантера Байдена розкрити дані про його прибутки за останні п'ять років включно із зарплатою в компанії Burisma на вимогу колишньої коханки Гантера Лунден Алексіс Робертс, яка народила від нього дитину.
  • У вересні минулого року комітети Сенату США оприлюднили звіт, в якому стверджується, що робота сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена в українській газовидобувній компанії Burisma створювала конфлікт інтересів.
  • 10 грудня минулого року прокуратура штату Делавер у США розпочала розслідування щодо сина президента США Джозефа Байдена через підозру у зловживаннях під час сплати податків.

На початок