Захисник лідера харківської організації "Потон" заявив відвід прокурору: що вирішив суд

Захисник лідера харківської організації "Потон" заявив відвід прокурору: що вирішив суд

Доповнено
Захисник лідера харківської організації "Потон" заявив відвід прокурору: що вирішив суд
. Суспільне Харків

Захист лідера організації "Потон" Павла Оніщенка вважає прокурора у справі упередженим і заявив йому відвід.

Відповідне клопотання озвучили на засіданні Жовтневого райсуду 11 лютого, повідомляє кореспондент Суспільного. Після самовідводу суддів на засіданні 8 лютого сформована нова колегія у складі Наталії Васильєвої, Дениса Чижиченка та Дмитра Кіся.

Клопотання про відвід прокурора заявив захисник підозрюваного Павла Оніщенка Дмитро Ключко.

"Прокурором повністю проігноровано незаконність дій слідчого, на які звертала сторона захисту увагу у своїх клопотаннях... Також процесуальним керівником ініційовано звернення до Київського райсуду з метою штучного обмеження сторони захисту можливості ознайомлення з матеріалами кримінального провадження", — сказав адвокат.

За його словами, захисту не дали ознайомитися з низкою речових доказів та приховали від розслідування вилучення вибухівки та боєприпасів з машини Оніщенка, що "є елементом фальсифікації матеріалів, на підставі яких звинувачується Оніщенко".

Захисник лідера харківської організації "Потон" заявив відвід прокурору: що вирішив суд
Підозрювані у справі Маслов та Оніщенко перебувають під вартою з червня 2020 року. Суспільне Харків

"Так, 18.06 в рамках розслідування цього провадження в машині Оніщенка виявлені вибухівка та інші боєприпаси, і тільки на початку лютого мною встановлено, що лише 18.12, тобто зі спливом пів року, за фактом виявлення в машині Оніщенка боєприпасів розпочате досудове розслідування, проте будь-яких дій, спрямованих на розкриття цього злочину до цього часу прокурором не вчиняється", — сказав адвокат.

Прокурор заперечив проти задоволення клопотання.

"Мені ставиться за провину фактично те, що я виконував свої повноваження, передбачені законом. Я вважаю, що жодних підстав, які б свідчили про мою упередженість у цьому кримінальному провадженні, немає", — сказав прокурор.

Суд оголосив резолютивну частину рішення, відмовивши захиснику.

"Колегія суддів постановила: у задоволенні клопотання захисника Ключка про відвід прокурора Сагуна при розгляді справи — відмовити. Ухвала оскарженню не підлягає", — зачитала головуюча суддя Васильєва.

Засідання у справі відклали на 12 лютого. Двом з восьми обвинувачених у справі мають призначити адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу.

Що відомо

  • 3 червня поліція затримала учасників громадської організації "Потон" через "озброєний конфлікт з правоохоронцями" в Краснокутському районі. Затриманих підозрюють за ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу). Потерпілі у справі — працівники Служби безпеки України.
На початок