Справа про мережу Telegram-каналів: арештована у Харкові фігурантка оскаржує запобіжний захід

Справа про мережу Telegram-каналів: арештована у Харкові фігурантка оскаржує запобіжний захід

Ексклюзивно
Справа про мережу Telegram-каналів: арештована у Харкові фігурантка оскаржує запобіжний захід
. СБУ/Валентин Рибін

Захист підозрюваної у державній зраді Вікторії Даскаліци, яка є однією з фігуранток справи про Telegram-канали, просить звільнити її з-під варти і паралельно збирає 1,5 млн грн на заставу.

Апеляційну скаргу з вимогою скасувати рішення суду першої інстанції та не обирати жодного запобіжного заходу 5 лютого до Харківського апеляційного суду направив адвокат підозрюваної Валентин Рибін.

Справа про мережу Telegram-каналів: арештована у Харкові фігурантка оскаржує запобіжний захід
Суспільне Харків

За його словами, Вікторію Даскаліцу 1 лютого затримали у Києві і оголосили підозру у державній зраді. Жінка є дружиною Артема Давидченка, який у 2014 році представляв одеський "Антимайдан".

"Їй інкримінують допомогу начебто російським спецслужбам в адмініструванні та веденні відповідних Telegram-каналів, на яких розміщувалась певна інформація. Ця інформація не є якоюсь секретною. Більше того, ця інформація не закликає до якихось певних активних дій. Однак, Служба безпеки України вважає, і це зазначено в підозрі, що інформація сприяла поширенню панічних настроїв в українському суспільстві щодо подій, які відбуваються в Україні, тому СБУ вважає, що жінка має перебувати в СІЗО", — каже адвокат.

"Ми не погоджуємось з таким рішенням, тому подаємо апеляційну скаргу і займаємось збиранням грошової застави... Такого ще не було, щоб Telegram-канали "душилися" владою у такий спосіб", — сказав адвокат.

Фігурантка справи про мережу Telegram-каналів оскаржує запобіжний захід
Схема злочинної діяльності мережі Telegram-каналів за версією СБУ. СБУ

Даскаліца не визнає підозру та вважає її надуманою. Грошей на заставу у родини Даскаліци немає, говорить Рибін. Їх збиратимуть через знайомих, якусь суму хоче надати і сам адвокат.

Що відомо

  • Про викриття мережі Telegram-каналів, які керувалися спецслужбами РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні, Служба безпеки України заявила 1 лютого. У справі — двоє підозрюваних жінок. За версією слідства, вони вели Telegram-канали та займалися їх адмініструванням.
  • Київський райсуд Харкова взяв одну з підозрюваних під варту із можливістю внесення застави 1,5 млн грн, другу — відпустив під цілодобовий домашній арешт.
  • Після того, як їй обрали запобіжний захід, депутат Харківської міської ради та керівник міської організації політичної партії "Опозиційна платформа — За життя" Андрій Лесик повідомив у Facebook, що хоче взяти Даскаліцу на поруки.
  • Адвокат Валентин Рибін відомий участю у низці резонансних справ. Серед його підзахисних — обвинувачені у злочинах на Майдані "беркутівці", учасник незаконних збройних формувань ЛДНР Рафаель Лусваргі, обвинувачені у держзраді на Дніпропетровщині Дар'я Мастикашева та Олександр Каратай та інші.
На початок