СБУ заявила про викриття мережі підконтрольних Росії Telegram-каналів: список

СБУ заявила про викриття мережі підконтрольних Росії Telegram-каналів: список

СБУ заявила про викриття мережі підконтрольних Росії Telegram-каналів: список
. СБУ

В Україні діяла мережа Telegram-каналів, які, за даними СБУ, працювали під керівництвом спецслужб Російської Федерації з метою дестабілізації ситуації. Дві фігурантки справи затримані та перебувають у Харкові. Їх підозрюють у державній зраді.

Спецоперація з викриття мережі Telegram-каналів тривала понад пів року і завершилася 31 січня, розповів на пресконференції 1 лютого начальник управління СБУ в Харківській області Роман Дудін.

За версією слідства, мережу каналів створив 85-й Головний центр спеціальної служби Головного управління Генерального штабу Збройних Сил РФ. Учасниками мережі були люди з Харкова та Одеси. Працювали з Тирасполя у підконтрольній РФ Придністровській Молдовській Республіці.

СБУ викрила мережу Telegram-каналів під керівництвом спецслужб РФ: затримали двох людей
Матеріали з презентації СБУ. СБУ

"Громадяни України, активісти так званої Російської весни, вони у розшуку, перебувають за межами країни", — розповів Дудін.

Правоохоронці затримали двох фігуранток справи, Вікторію Д. та Вікторію П., жительок Одеси та Харкова. Затримали обох жінок у Києві, коли вони поверталися з-за кордону.

Ще один фігурант справи, за версією слідства, адміністратор каналів, 34-річний Артем Д. з Одеси, зараз перебуває на території "ПМР", в Україні — у розшуку. Саме він, за версією слідства, через облікові записи під ніками "Менеджер Тг" та "Архангел" адмініструє 12 телеграм-каналів.

"Брав активну участь в організації заворушень під час так званого "Антимайдану", одним з організаторів маршу "Куликове поле", адміністрував сайти та групи антиукраїнського спрямування у соцмережах. Його розшукують за статтею 293 та статтею 294 — масове порушення порядку та масові заворушення", — сказав Дудін про фігуранта справи, на ім'я Артем Д.

У справі також фігурує чоловік з Харкова, Станіслав Р.

"Наближена особа голови харківського осередку Комуністичної партії України, перебуває у розшуку за 369 статтею ККУПропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі", — розповів Дудін.

Слідство встановило, що мережу складали як всеукраїнські, так і регіональні канали, націлені на аудиторію південно-східної частини України.

"Саме вона входить в зону зацікавленості Російської Федерації як проєкт "Новоросія”... Мова йде про канали "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница", "Чорний квартал", "Политический расклад", "Нетипичное Запорожье", "Тремпель Харьков", "Одесский фраер", "Днепр live", "Николаев live", "Херсон live", — розповів Дудін.

СБУ викрила мережу Telegram-каналів під керівництвом спецслужб РФ: затримали двох людей
СБУ

За його словами, українські спецслужби технічно не можуть заблокувати канали, тому що вони зареєстровані на московські номери. Слідство також встановило 50 замовників, які перерахували кошти за публікацію матеріалів на цих каналах, сказав Дудін.

"Ми побачили, що серед замовників — представники майже всіх політичних партій, об'єднань і рухів, які існують на території України: від крайніх лівих до крайніх правих... Люди, наші з вами громадяни, замовляли їм матеріали дискредитуючого характеру і таким чином сплачували кошти їм", — сказав начальник УСБУ.

СБУ викрила мережу Telegram-каналів під керівництвом спецслужб РФ: затримали двох людей
СБУ

Канали функціонують протягом 1,5-2 років, повідомили в СБУ, а кожне замовлене повідомлення направлялося до Москви: "Тільки після того, як були вичитані тексти, внесені правки і погоджений сам зміст матеріалу, тільки після того випускали це на цих телеграм каналах".

Слідство провело лінгвістичний та психологічний аналіз повідомлень.

"Наші фахівці провели детальний аналіз цих замовних публікацій. Він показав, що під тегами "інсайди" або "інформація від джерел в офісі президента", можна публікувати будь-яку вигадану чи неправдиву інформацію на прохання замовника або за вказівкою кураторів 85-го центру. Вартість таких публікацій коливалась — від кількох сотень гривень за регіональний канал і до 25-30 тисяч гривень на всеукраїнських каналах", — сказав Дудін.

СБУ викрила мережу Telegram-каналів під керівництвом спецслужб РФ: затримали двох людей
СБУ

За інформацією Дудіна, офіцерів центру спеціальної служби Головного управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ, яку курують мережу каналів, також звинувачують у втручанні у 2016 році у вибори президента США. Сам центр, за даними СБУ, розташований у Москві за адресою Комсомольський проспект, 20.

СБУ викрила мережу Telegram-каналів під керівництвом спецслужб РФ: затримали двох людей
СБУ

"Якщо раніше в нашій протидії ми бачили, що Російська Федерація вкладала кошти в проведення на території України диверсійних, терористичних актів... зазначений проєкт цікавий саме тим, що після досягнення певної кількості підписників він дозволив перейти на самоокупність, тобто ці гроші, як вони отримували за публікації, вони й використовували для власних потреб і в тому числі для фінансування і залучення нових осіб для подальшої діяльності", — повідомили в СБУ.

Суд має обрати запобіжні заходи підозрюваним у держзраді. Стаття передбачає до 15 років ув'язнення.

Що відомо

  • "Легитимный" та "Резидент" презентують себе як політичні Telegram-канали та мають понад 100 тисяч підписників. Решта згаданих в інформації СБУ каналів мають менше підписників і здебільшого публікують регіональний контент.
На початок