Реформа освіти. Які зміни чекають на вчителів початкових класів

Реформа освіти. Які зміни чекають на вчителів початкових класів

Реформа освіти. Які зміни чекають на вчителів початкових класів
. Суспільне Чернігів

Мінус 4 вчителі у 15-му ліцеї і плюс два у 30-й школі. Такі кадрові зміни очікують на педагогів початкових класів закладів освіти у Чернігові вже цієї осені. Суспільне продовжує розповідати про освітню реформу. Розбираємося, які зміни чекають на початкову школу.

У наступному навчальному році у 15-му ліцеї планували набрати 4 перших класи. Електронні заяви на сьогодні подала 91 родина. Керівниця закладу каже, такі заяви не є підставою для зарахування.

«Електронна заявка – це управління освіти і ми моніторимо, скільки дітей зареєстровано. У квітні-травні приймаємо заяви офіційно, тоді вже дитина або приймається або не приймається до навчального закладу», – пояснила в. о. директора ліцею №15 Антоніна Харченко.
Чернігівський ліцей №15 не набиратиме перших класів.
Чернігівський ліцей №15 не набиратиме перших класів. Суспільне Чернігів

Вже восени 2021 до чотирьох вчителів ліцею не прийдуть діти. Олександра Богомаз – одна з них. Де працюватиме наступного навчального року, поки не знає.

«Я і всі колеги розуміють, що зараз такий час, час реформ, змін в освіті. І це дуже болісний час, важкий час. Це як дерево – обрізати коріння, 35 років пропрацювавши тут, і пересадити в нове місце, то це, звичайно, дуже важко», – сказала вчителька початкових класів Олександра Богомаз.

Не знає, де опиниться восени, і Наталія Овчаренко.

«Я відчуваю те, що відчуває кожна людина, яка залишилася, напевно що, без роботи. Я не знаю, як словами описати ці відчуття. Розпач, розгубленість. Спілкуємося з батьками, батьки питають, що їм робити. Це ті батьки, яких я колись вчила, тільки починаючи, і ті батьки, у яких я вивчила старших діток, вони тепер хотіли вести молодших, але нема куди і нема до кого», – сказала вчителька початкових класів Наталія Овчаренко.

До 2024 року усі 18 вчителів початкових класів ліцею № 15 не будуть тут працювати.

Вчителям початкових класів, які втратять роботу в майбутніх ліцеях, запропонують її в інших закладах освіти, де відкриватимуть додаткові класи, сказала директорка методичного центру міського управління освіти Яніна Тимошенко.

Діти, які планували йти у перший клас до 15 ліцею, зможуть піти до найближчих шкіл.
Діти, які планували йти у перший клас до 15 ліцею, зможуть піти до найближчих шкіл. Суспільне Чернігів

Діти, які планували йти у перший клас до 15 ліцею, зможуть піти до найближчих закладів освіти, це, скоріше за все, будуть 11 колегіум, 13, 32 та 33 школи.

«Є територіальна прив’язка до шкіл, є мікрорайон. Зараз усі школи міста мають мікрорайон, будуть вони переглядатися. Вступ до 1-х класів, навіть якщо не входиш до мікрорайону, можна подавати заяву в будь-яку школу. І, якщо будуть вільні місця, відбувається жеребкування з усіх охочих навчатись в даній школі», – пояснила Яніна Тимошенко.

30-та школа – одна з 11-ти, які восени цього року відкриють додаткові початкові класи. Попередньо, вона прийме першачків з 12-ї школи та 22-го ліцею. Через це наступного навчального року перших класів буде не 3, як цьогоріч, а 5. Тут шукатимуть 2 нових вчителів початкових класів.

У чернігівській школі № 30 відкриють додаткові початкові класи.
У чернігівській школі № 30 відкриють додаткові початкові класи. Суспільне Чернігів
«Будемо пропонувати вчителям, які не набирають перші класи. На сьогодні є можливість трішечки переформувати і перебудувати кабінети середньої ланки та забрати їх під початкову школу. Таким чином у нас початкова школа буде відокремлена від середньої», – сказала директорка школи № 30 Олена Скорко.

Діти ж, які вже навчаються у майбутніх ліцеях, в тому числі і початкові класи, завершать навчання у стінах цих закладів.

*Це цикл матеріалів про освітню реформу. У наступному матеріалі розкажемо про старшокласників, які першими перейдуть на навчання до майбутніх ліцеїв. А також спробуємо розібратися, чи на краще для них ці зміни.

Читайте також:

"Реформа освіти: які школи Чернігова не набиратимуть перші класи, а які - 10-ті?

На початок