"Смішні суми": як виживають райради на Харківщині, яким не вистачає бюджетів

"Смішні суми": як виживають райради на Харківщині, яким не вистачає бюджетів

"Смішні суми": як виживають райради на Харківщині, яким не вистачає бюджетів
. Суспільне Харків

Районні ради у Харківській області, утворені на базі семи районів замість 27, отримали річні бюджети. У Лозівському районі з цих коштів не змогли виплатити січневі зарплати.

Лозівська районна рада отримала бюджет у сумі 60 тисяч гривень на рік, розповів у програмі "Сьогодні. Головне" на Суспільному голова райради Вадим Гоч.

"За січень ще люди не отримували зарплатні, бо 60 тисяч — це була смішна сума, якої ні на що не вистачало", — повідомив Гоч.

У районі планують поповнити бюджет за рахунок залишків бюджетів старих районів. "Вносять зміни до бюджету, буде 1,2 млн у Лозівського районі — вільні залишки — їх ми перерозподілимо на зарплатню", — сподівається Гоч.

"За січень ще люди не отримували зарплатні": на Харківщині райрадам не вистачає бюджету
Дані про власні доходи районних рад Харківщини, закладені у їхній бюджет на 2021 рік. Суспільне Харків

З бюджету колишнього Лозівського району нова Лозівська рада, яка тепер об'єднує колишні Первомайський та Близнюківський райони, отримає понад мільйон гривень. Очікують надходжень з бюджетів ще двох ліквідованих районів.

"Якщо брати по максимуму, це і енергоносії, і зарплатні, і нагальні видатки й на програми, які планується приймати, то потрібно близько 9,5 млн на рік", — розповів Вадим Гоч.

У новій райраді нині працює 18 людей. Впродовж лютого штат скоротиться до 12-10 людей, розповів голова райради: "Люди розуміють, що реорганізація райрад веде до скорочення. Було більше, вже люди працевлаштовуються, знаходять у тергромадах собі місця, в інших структурах і переходять працювати туди".

Новоутворена Лозівська районна рада передала громадам усі соціальні об'єкти, які раніше були в управлінні старих рад — Первомайської, Лозівської, Близнюківської.

"Зараз є деякі питання стосовно майна конкретно райрад, апаратів райрад, адмінбудівлі райрад, які приєдналися колишнього Близнюківського і Первомайського районів. Такі питання, які не були спішні, якими зараз можна займатися, розподіляти залишки майна. Стосовно мережі закладів — усе передали вчасно", — сказав Гоч.

Що відомо

  • Після укрупнення районів Харківщини й утворення нових 56 територіальних громад власність, яку утримували райони і районні ради, має перейти на баланс громад. У деяких районах йдеться про скорочення штатів та ймовірну ліквідацію деяких установ.
На початок