Ексрегіонал переміг на виборах ректора до національного університету в Києві

Ексрегіонал переміг на виборах ректора до національного університету в Києві

Ексрегіонал переміг на виборах ректора до національного університету в Києві
. Ректор Національного авіаційного університету Максим Луцький. Фото: НАУ

Колишній народний депутат від "Партії регіонів" Максим Луцький переміг на виборах ректора до київського Національного авіаційного університету.

Як зазначили на сайті університету, явка на голосування склала рекордні 89,3%. Загальна кількість виборців, внесених до списків, становила 2711 осіб, явка виборців склала - 2423 особи (89,3%). За кандидатуру Луцького студенти, співробітники університету, а також представники відокремлених структурних підрозділів НАУ віддали 63,9% голосів.

"Для мене це — честь і виклик одночасно. Такий вотум довіри розцінюю як значну відповідальність, що беру на себе перед колективом і студентами Національного авіаційного університету", - зазначив Максим Луцький.

Серед його опонентів були кандидат технічних наук, доцент Павло Борсук і доктор технічних наук, професор Рімвідас Хращевський. У НАУ стверджують, що під час виборів не було зафіксовано порушень.

Після виборів обраного ректора НАУ Максима Луцького має затвердити міністр освіти Сергій Шкарлет.

Хто такий Максим Луцький

44-річний Максим Луцький у 2008 році був проректором з міжнародних зв'язків в Національному авіаційному університеті, а дещо пізніше став перший проректором НАУ. У 2006 році його обрали депутатом Верховної ради від партії "Батьківщини", утім через чотири роки він перейшов до лав "Партії регіонів". Він також є кумом колишнього міністра освіти Дмитра Табачника.

Як народний депутат України та Голова Комітету ВР України Максим Луцький, зокрема, сприяв підвищенню цін на навчання у вишах, підвищенню вартості проживання у студентських гуртожитках та скороченню державного замовлення в університетах.

У 2015 році новопризначений в.о. ректора НАУ Рімвідас Хращевський звільнив Луцького. У наказі йшлося про те, що Луцький та інші особи були призначені на посади "із перевищенням службових повноважень без погодження Вченої ради НАУ, всупереч Статуту, та перебували на них всупереч нормам чинного законодавства України".

Потім він був деякий час виконувачем обов'язків завідувача кафедри гуманітарних дисциплін у Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв. У 2019 році став кандидатом від партії ОПЗЖ на виборах у 222-у мажоритарному окрузі в столиці, але набрав лише 6%.

З Максимом Луцьким також пов'язано кілька скандалів. У 2009 році на нього було здійснено два замахи, утім в обох випадках жодна з п'яти куль, які потрапили у лобове скло автівки не зачепили ані водія, ані Луцького. За висновками експертів постріли були зроблені з середини автівки. Проти Луцького і ще кількох посадових осіб прокуратурою м. Києва відкрито шість кримінальних проваджень, щодо можливої фальсифікації справи про замах 2009 року на нього.

Також у вересні 2011 року він потрапив у скандал зі студенткою "Києво-Могилянської академії", яка вдарила по обличчю тодішнього міністра освіти Дмитра Табачника букетом квітів. Тоді Луцький заступився за кума і вимагав покарати керівництво академії на чолі з Сергієм Квітом та саму студентку.

На початок