Спростувати стереотипи і толерувати у футболі. У Франківську відбувся проєкт "Грай за Права Людини"

Спростувати стереотипи і толерувати у футболі. У Франківську відбувся проєкт "Грай за Права Людини"

Спростувати стереотипи і толерувати у футболі. У Франківську відбувся проєкт "Грай за Права Людини"
. Світлина: pexels.com

Впродовж чотирьох місяців івано-франківські підлітки, які мріють стати футбольними тренерами та менеджерами, проходили стажування у проєкті "Грай за Права Людини". Про це Суспільному Карпати повідомив його координатор Олександр Фомічов.

В межах ініціативи 15 івано-франківських дітей запросили в гості однолітків із Запорізької та Кіровоградської областей. Зустріч провели, щоб обмінятися досвідом, яким чином через футбол можна розвивати лідерство у молоді, у тому числі представників етнічних меншин та людей з інвалідністю, та спростувати гендерні стереотипи.

"Цей проєкт ми ініціювали влітку. Нас підтримав футбольний клуб "Челсі" з Англії, організація "Футбол проти расизму в Європі". Ми мали змогу чотири місяці стажувати підлітків з Івано-Франківська, які бачать себе футбольними менеджерами або футбольними тренерами", - каже Фомічов.

28 січня - випускний. На занятті підліткам з інших регіонів України учасники тренінгу розкажуть про свої успіхи і знання, які вони здобули впродовж начання у межах проєкту.

"Щоб вони подивилися, як 17-річна дівчина може тренувати хлопців та дівчат, яким 10-12 років", - додає координатор проєкту.

Школярка Діана Сенюк каже, що мріє займатися тренерством, бо подобається працювати з дітьми.

"У мене багато хто вірив і підтримував. Мама радила, щоб я йшла на тренера, бо люблю дітей. Заняття були теоретичні і практичні. Саша (Олександр Фомічов -ред.) нам давав змогу зрозуміти, що таке тренерство, як це - займатися з дітьми. Розповідав, які вправи потрібно їм показувати", - ділиться Діана Сенюк.

27-го січня учасники завітали до Івано-Франківської обласної асоціації футболу. Тренер з багаторічним стажем Микола Васильків поділився своїм досвідом роботи, розповідає Фомічов: "Було майже 40 дітей. Вони ставили безліч запитань, що саме їх цікавить. Він порадив підліткам бути відкритими до знань, бути екпериментаторами і постійно вірити в себе. А також намагатися зрозуміти, що кожна людина може досягати успіху".

В Івано-Франківську футбольна соціальна школа працює вже три роки. Її підтримує ФК "Шахтар". Школу відвідує 140 хлопців і дівчат. Є діти і з інвалідністю.

"Це діти, які приходять до нас з будь-яким футбольним талантом. Працюємо і з дітьми з інвалідністю. Намагаємося зробити інклюзивну взаємодію, щоб кожен отримав задоволення від гри. Налагоджуємо комунікацію на належному рівні, щоб учасники залишилися з посмішкою після тренування або ігрового дня", - розповідає Олександр Фомічов.

На початок