Рішення про заборону абортів в Польщі набуло чинності попри протести

Рішення про заборону абортів в Польщі набуло чинності попри протести

Рішення про заборону абортів в Польщі набуло чинності попри протести
. @EnduringRob

Рішення Конституційного суду Польщі про майже повну заборону абортів, яке викликало хвилю протестів по всій країні, набуло чинності. У найбільших містах країни знову відбулися протести.

Про це повідомляє польське інформагентство Wiadomosci.

Рішення про заборону абортів через дефект плоду Конституційний суд Республіки Польща ухвалив 22 жовтня, але воно не набирало чинності до моменту публікації, що сталося ввечері 27 січня.

Визнання незаконними абортів через дефект плоду означає практично повну заборону операцій з переривання вагітності у Польщі. Ця заборона викликала хвилю суспільного обурення, і після засідання Конституційного суду в країні пройшли масові акції протесту.

На момент публікації рішення КС Польщі противники заборони абортів знову вийшли на вулиці країни. Зокрема, люди почали збиратися перед будівлею Конституційного суду у Варшаві, а пізніше пройшли ходою вулицями столиці.

Крім Варшави, протести пройшли також у Щецині, Кракові, Катовіце та низці інших міст.

Ще у жовтні 2020 року президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що внесе до Сейму проєкт поправок до закону про планування сім'ї, захисту людського плоду і умови допустимості абортів, який передбачатиме, що аборти будуть дозволені в разі так званих летальних дефектів, але не у випадку діагностики синдрому Дауна. 

Що відомо

  • 22 жовтня Конституційний суд Польщі вирішив, що аборти через захворювання чи дефекти розвитку плоду суперечать Конституції країни та запровадив більш жорсткі обмеження на переривання вагітності.
  • Того ж дня поліція Варшави спробувала силою розігнати акції протесту проти заборони абортів. Причиною розгону стала заборона на масові зібрання у столиці через карантинні обмеження.
  • 25 і 26 жовтня польські міста сколихнула нова хвиля протестів проти майже повної заборони абортів у країні. Протестувальники зривали церковні богослужіння, тисячами виходили на вулиці і проголошували свої гасла.
  • У Києві жінки прийшли до стін посольства Польщі, щоб підтримати польських протестувальниць проти заборони абортів.

На початок