Понад тисяча машин. У Києві протестували власники авто на єврономерах

Понад тисяча машин. У Києві протестували власники авто на єврономерах

Оновлюється
Понад тисяча машин. У Києві протестували власники авто на єврономерах
. Суспільне, Каріна Бугайченко

Зранку у вівторок, 3 листопада, у столиці під будівлею Верховної ради відбулася акція протесту "За доступне розмитнення" яку організували активісти з "Авто Євро Сили". Учасники приїхали зі всієї України та заблокували проїзд вулицею Грушевського. Вони вимагали від влади спрощення оподаткування на розмитнення машин з-за кордону.

Паралельно з акцією власників авто на єврономерах відбулася ще одна — підприємці просили про скасування тотальної фіскалізації і РРО. Після кількох годин під Радою колона учасників рушила на Банкову та перемістила акцію під Офіс президента, звідки після виступів на сцені повернулась під Раду.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Каріна Бугайченко, в урядовий квартал близько 6:40 приїхала понад тисяча автомобілів та зібралося близько тисячі людей. Вздовж вулиць Грушевського, Лютеранської, Липської, Шовковичної, Володимирської були запарковані авто. Під Радою чергували представники правоохоронних органів, зокрема Нацгвардія.

У патрульній поліції Києва повідомили, що на вулиці Грушевського обмежували рух від Європейської площі до Арсенальної площі у зв'язку з проведенням масової акції.

Люди приїхали з усієї України, зокрема Полтави, Львову, Вінницької, Черкаської та Волинської області. Головна вимога водіїв — аби вартість розмитнення не перевищувала 35% від загальної вартості машини.

"Щоб нам залишили спрощену систему оподаткування. Таку, з якою ми працювали десятки років", — розповів учасник акції, який приїхав до Києва зі Львова.

Понад тисяча машин. У Києві під Радою протестують "євробляхери"
Понад тисяча машин приїхала під Верховну раду. Суспільне, Каріна Бугайченко

"Євробляхери" одночасно тиснули на клаксони й влаштовували гучний шум.

Люди на площі перед Радою тримали білі прапори на яких написано "Save ФОП".

У Києві під Радою протестують власники авто на єврономерах
Каріна Бугайченко, Суспільне

Один з учасників акції пояснив, що йому через посередників довелося пригнати автомобіль з Європи, який обійшовся у 2 тисячі доларів, через те, що в його машину в'їхали під час аварії, утім у в суді чоловік не зміг цього довести.

Понад тисяча машин. У Києві під Радою протестують власники авто на єврономерах
Понад тисяча машин. У Києві під Радою протестують власники авто на єврономерах. Суспільне, Каріна Бугайченко

"Я не проти розмитнення автомобіля, але якщо машина мені з усім, наприклад з Польщі мені вийшла у тисячу доларів, і заплатити за неї ще три за розмитнення я просто не зможу. Машина в жодній державі не є акцизним товаром", — розповів Олександр з Полтави.

У Києві під Радою протестують власники авто на єврономерах
Каріна Бугайченко, Суспільне

Учасники акції блокували входи до Верховної ради. Депутат Олександр Качура від партії "Слуга Народу" проходив повз учасників акції, до нього звернулися мітингувальники. Вони наголосили, що приїхали та не збираються повертатися назад у регіони без конкретного рішення уряду. Кажуть, що поки що їхня акція мирна.

Після кількох годин під будівлею Ради колона АЄС попрямувала до Офісу президента.

Під будівлею ОПУ на Банковій учасники акції розпочали мітинг.

У Києві під Радою протестують власники авто на єврономерах
"Авто Євро Сила"

У Києві протестують власники авто на єврономерах
"Авто Євро Сила"

Після виступів на сходах до Офісу президента, учасники колоною повернулися до Верховної ради. Станом на 12:30 вулиця Грушевського залишалася перекритою.

Станом на 14:50 учасники почали поступово розходитися. За словами кореспондентки, більшість автомобілів, як стояли, так і стоять, утім кількість мітингувальників почала зменшуватися.

Чому протестують

Учасники від організації "Авто Євро Сила" вимагають від народних депутатів проголосувати за законопроєкт №3704, який, зокрема, має спростити легалізацію транспортних засобів з іноземною реєстрацією на митній території України в митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. Автори законопроєкту пропонують звільнити від акцизного збору авто для особистого використання, які були ввезені на територію країни до 01 травня 2020 року у митних режимах тимчасового ввезення та транзиту і не були оформлені для вільного обігу.

На початок