Закрити небо над Україною. Релігійні громади Буковини підписали звернення до країн-членів НАТО

Закрити небо над Україною. Релігійні громади Буковини підписали звернення до країн-членів НАТО

Закрити небо над Україною. Релігійні громади Буковини підписали звернення до країн-членів НАТО
. Підписання звернення. Фото: ОВА

Релігійні громади Чернівецької області долучилися до звернення до міжнародної спільноти щодо необхідності закриття неба над Україною.

Про це йдеться на сторінці обласної військової адміністрації у Facebook.

Свої підписи в документі поставили представники духовенства Православної церкви України, Української греко-католицької церкви, єврейської спільноти та інші.

"Тисячі загиблих та поранених дітей, жінок, літніх людей, зруйновані лікарні, школи, дитячі садки – це ціна зволікання із закриттям неба", – йдеться в документі.

Раніше звернення підписали понад сто волонтерів Гуманітарного штабу в Чернівцях. Також долучилися територіальні громади області, представники Чернівецької міської та обласної рад.

Що відомо

  • 4 березня Зеленський заявив, що саміт НАТО був слабким, а сам Альянс фактично дав "зелене світло" для подальших обстрілів з боку РФ, оскільки відмовився закривати небо над Україною для російської авіації.
  • У зверненні до українців та НАТО 5 березня Зеленський сказав, що "країни НАТО самі створили наратив, що начебто закриття неба над Україною спровокує пряму агресію Росії проти НАТО".
  • Близько 74% опитаних американців вважають, що США та НАТО повинні закрити небо над Україною, аби захистити її від авіаударів з боку Росії. Такі дані наводить Reuters/Ipsos — опитування провели 3-4 березня.
  • Міжнародну петицію до НАТО щодо запровадження безполітної зони вже підписав мільйон людей. Для цивільної авіації повітряний простір України закритий від початку війни. Ідеться про закриття неба над Україною для російської військової авіації.
  • No-Fly Zone над Україною означатиме, що військові сили НАТО повинні будуть патрулювати повітряний простір над Україною і збивати літаки чи гелікоптери-порушники.
  • Звернення про закриття неба ухвалила Київрада, а також територіальні громади країни.

На початок