Жителі Тернопільщини протестують проти ввезення евакуйованих з Китаю людей

Жителі Тернопільщини протестують проти ввезення евакуйованих з Китаю людей

Жителі Тернопільщини протестують проти ввезення евакуйованих з Китаю людей
. оригінальне

Близько 300 людей зібралися в Микулинцях Теребовлянського району на протест проти ввезення 98-ми евакуйованих з Китаю людей. Про це повідомив голова Микулинецької селищної ради Петро Осіпчук.

Правоохоронці нарахували 200 протестувальників, розповів начальник Нацполіції області Олександр Богомол. Навколо селища люди організували три блокпости. Про це повідомив житель Микулинців Богдан Якимчук.

За словами Петра Осіпчука, 20-го лютого до caнaторію "Медобори", що в cелі Конопківкa біля Микулинців, можуть привезти евaкуйовaних з Китaю. Вони мають перебувати там на карантині 14 днів. Про це він дізнався із новинного сайту Тернополя. Тому, каже Петро Осіпчук, скликав позачергову сесію селищної ради. Представник МОЗу Роман Колесник повідомив, що "Медобори" розглядають як один із 20-ти закладів, де можуть перебувати ці люди.

Петро Осіпчук, голова селищної ради Микулинців:

"Появилась така інформація, що місце розміщення або одне з місць розміщення – має бути санаторій "Медобори", який знаходиться на території нашої громади. Звичайно, це збурило жителів, збурило і депутатів, які представляють наших жителів, і членів виконавчого комітету - відповідно, в телефонному режимі ми прийняли рішення сьогодні зібратися на позачергову сесію, щоб обговорити це питання".

На цю сесію прийшов директор санаторію "Медобори" Василь Мартинюк. Він розповів, що на вихідних санаторій перевірили:

"Приїхали представники МОЗу, епідеміологи, представники нацполіції, нацгвардії, тобто, всі люди, які дотичні до цих речей, і я показав їм заклад".

Марія Шевчук, жителька села Конопківка Теребовлянського району:

"Ми згідні, може треба взяти пару чоловік. То є наш, український народ, ми за нього тоже переживаємо. Але 45 чоловік. Решта – медичний персонал. Ви вже більше не маєте, де їх поселити? Є воєнні полігони!"

Голова селищної ради Петро Осіпчук зачитав звернення, яке написали депутати. Каже, його відправлять в Тернопільську облраду та облдержадміністрацію, в Міністерство охорони здоров'я та до президента:

"Ми категорично проти заселення евакуйованих громадян з КНР в санаторій "Медобори" в селі Конопківка Теребовлянського району Тернопільської області. Даний санаторій не пристосований для такої надзвичайної ситуації ".

У Микулинецькій селищній раді є 26 депутатів, розповів Петро Осіпчук. За його словами, присутні були 20. Це звернення підтримали одноголосно.

Представник центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України Роман Колесник каже: "Медобори" – один із 20-ти закладів України, який розглядають для перебування евакуйованих з Китаю людей. Там, за його словами, є ізольований корпус:

"Дивіться, питання стоїть в тому, якщо там знаходиться людина, яка, не дай бог, захворіла, що в принципі малоймовірно, ця людина переводиться одразу в лікувальний заклад , вона там не залишається. Там не потрібно інфекційної, там потрібні бокси. "

Порушень громадського порядку під час акції поліцейські не зафіксували, розповів начальник Нацполіції області Олександр Богомол.

У санаторії "Медобори" після акції протесту відбулися закриті збори колективу, каже директор закладу Василь Мартинюк:

"Збирається трудовий колектив для того, щоб прояснити ситуацію з тими людьми, яких планують евакуйовувати з китайської провінції. І вчора був такий закид. Інформація пішла по всіх ЗМІ, що в санаторії " Медобори" будуть це все робити. І з приводу того працівники збираються і хочуть це все обговорити, це все питання".

За словами Василя Мартинюка, інформації, що евакуйованих поселять в "Медоборах" - в нього немає:

"Я сказав два моменти, які я озвучував, коли інспектували нашу базу і потім вибрали як одну з тих, де можуть розмістити, хоча конкретно не говорили, що будуть на нашому цьому розміщати. І я зразу давав два моменти основних, які мене хвилюють. Це, в першу чергу, мій колектив – як він буде працювати, і я сказав, що він до цього ніякого відношення не буде мати, тобто, до контактів з тими людьми. Це перша умова, і друга умова – це реакція громади. Реально – це дуже стислі строки. До таких подій потрібно готуватися досить довгий період. Це один момент. І другий момент – все-таки, повинні бути десь передбачені найгірші варіанти, це шляхи, як робити, коли шось піде не так".

На повороті до Конопківки Теребовлянського району стоять близько 20-ти людей навколишніх населених пунктів – Дружби, Волі. Про це повідомив один з них, житель селища Воля Ігор Пасєка. За його словами, люди там чергуватимуть, доки не отримають офіційного спростування, що евакуйовані будуть перебувати в "Медоборах":

"Тут живе моя сім’я, живе моя дитина. Всі люди дізналися про дану інформацію, що мають з китаю прилетіти 98 осіб не лише українців , а й з-за кордону. Тобто це люди з Росії, можливо, з Німеччини ще деякі. Ми зараз проводимо мирну акцію, щоб не допустити цієї події в нас. Діло в тому, що сюди пришлють людей заражених, не заражених, а діло в тому, що санаторій "Медобори", він не має належних умов. Його можна порівняти із звичайним готелем."

Першим засобом масової інформації, який розмістив повідомлення про те, що евакуйовані будуть перебувати на Тернопільщині – був сайт "Тернополяни". Його головний редактор Андрій Вербіцький прокоментував ситуацію так:

"Інформація про те, що розглядається Тернопілля як один з пунктів, де можуть відправити на карантин людей з Китаю – вже десь близько тижня була. Вона була всюди, по всій області. Вже вчора інформація була більш детальна. Сказали, що на засіданні Уряду (наші джерела), що керівники виконавчої гілки погодились прийняти людей саме сюди, в Тернопіль і саме в санаторій " Медобори". Нашим колективом було вирішено цю інформацію не вивчати дуже довго, оскільки ми знали тих людей, які нам це говорили, і знали, що вони говорять достовірну інформацію" .

Голова Тернопільської облдержадміністрації Ігор Сопель повідомив, що офіційного підтвердження інформації, що евакуйовані з Китаю люди перебуватимуть в "Медоборах" - немає. За його словами, місце для карантину шукають у всіх областях України.

Нема інформації про те, що евакуйованих з Китаю людей привезуть на Тернопільщину і в поліції,– повідомив начальник Нацполіції області Олександр Богомол.

Враховуючи пропозицію уповноважених представників депутатських фракцій у Тернопільській обласній раді, на розгляд тринадцятої сесії винести питання "Про напружену ситуацію, що складається в Тернопільській області через інформацію, яка набула поширення 17-го лютого 2020 року, стосовно намірів Уряду України розмістити на території Тернопільської області в селі Конопківка Теребовлянського району в санаторії "Медобори" близько 100 осіб, евакуйованих із Китаю".

Те, що санаторій "Медобори" розглядають як один із закладів, в якому можуть розмістити евакуйованих із Китаю українців обговорюватимуть завтра на сесії обласної ради. Про це повідомив її голова Віктор Овчарук.

На початок