Колективи двох житомирських театрів на місяць відправляють у відпустку без збереження зарплати: що сталося

Колективи двох житомирських театрів на місяць відправляють у відпустку без збереження зарплати: що сталося

Оновлено
Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги
Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги. Житомир, 21 вересня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

Працівники Житомирського академічного муздрамтеатру ім. Івана Кочерги та Житомирського академічного театру ляльок лишилися без фінансування і на місяць змушені йти у відпустку за власний рахунок. Журналісти Суспільного Житомир звернулися до керівництва цих установ і до обласної влади, аби дізнатися, чому склалася така ситуація і які варіанти пропонують для її вирішення.

Про те, що Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги, Житомирський академічний театр ляльок та Житомирська обласна філармонія не мають фінансування на зарплати працівникам, написав на своїй сторінці в мережі Facebook актор Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. Івана Кочерги Олександр Литовченко.

"Відкрию таємницю: зарплати артистів настільки мізерні, що навіть соромно писати... Але я скажу! Моя заробітня плата, як артиста драми вищої категорії зі стажем роботи 14 років не перевищує 10 тисяч гривень. І навіть цей мінімум вони хочуть відібрати... Мені потрібно утримувати сім'ю, я з перших днів повномасштабної війни став на захист України, отримав травми та за рішенням ВЛК був списаний... Питання!!! Для кого я служу?" — написав у своєму пості Олександр Литовченко.

Позиція керівників театрів та філармонії

Суспільне звернулося до директорки Житомирського академічного українського музично-драматичного театру ім. Івана Кочерги Наталії Ростової.

"Поки що без коментарів. Зараз їду до нашого керівництва на розмову, думаю, що все буде добре. Загалом, така ситуація у нас вже не один рік", — сказала Наталія Ростова і на уточнююче питання журналістів, про яке саме керівництво йдеться, відповіла, що питання їде вирішувати не на рівні обласного управління культури.

У пості Олександра Литовченка вказано, що без зарплатні на місяць лишаються також працівники Житомирської обласної філармонії і Житомирського академічного театру ляльок.

У коментарі Суспільному директор Житомирського театру ляльок Сергій Мисечко підтвердив інформацію, що у них також є брак фінансування.

"Так, на жаль, є. Йдемо за власний рахунок — поки що на місяць з першого числа. Робота в нас є, ми будемо працювати. Щось ми заробимо, якось частково щось будемо. На даний момент з бюджету грошей немає. Загалом, нам виділили на рік 47% фінансування від потреби. У нас тільки зарплатний фонд. Ми до цього часу ще дотягнули, тепер треба зробити таку паузу і потім знову будемо далі працювати", — розповів Сергій Мисечко.

Директорка Житомирської обласної філармонії Тетяна Руденька сказала журналістам Суспільного, що колектив філармонії продовжує працювати у тому ж режимі і без змін.

"Так, проблеми з фінансуванням є. Проте наш колектив не йде ні за власний рахунок, ні будь-яким іншим чином. Ми продовжуємо працювати у штатному режимі. Так, ситуація у нас всіх однакова, але кожен з керівників шукає якусь альтернативу для вирішення цих питань. У нас навіть не обговорювався варіант йти за власний рахунок, тому ми шукаємо цю саму альтернативу, ось і все, що можу сказати", — прокоментувала Тетяна Руденька.

Позиція Житомирської облради

Виконуючий обов'язки голови Житомирської облради Володимир Ширма сказав Суспільному, що сам дізнався про цю ситуацію з соцмереж і наразі розбирається з цим питанням. Голова бюджетної комісії облради Олександр Дмитрук порадив звернутися за коментарем до Житомирської ОВА.

"Зараз це не до голови бюджетної комісії питання, це питання зараз до військової адміністрації. Згідно постанови, у них там розподіляють всі кошти, тому краще вам звернутися до департаменту фінансів або до першої заступниці (голови Житомирської ОВА — ред.) Наталії Остапченко, яка курує цей напрям. Так, ми по ходу бюджет затверджуємо, але розподіляє його зараз військова адмінстрація. До повномасштабної війни так — це була наша компетенція. Зараз це більше до них", — відповів Олександр Дмитрук.

Перша заступниця голови Житомирської ОВА Наталія Остапченко відповіла, що перебуває зараз із робочою поїздкою на півночі області і не має відповідних цифр під рукою, тому зможе прокоментувати ситуацію пізніше — після повернення до Житомира.

Позиція департаменту фінансів Житомирської ОВА

Директор департаменту фінансів Житомирської обласної військової адміністрації Віктор Венцель підтвердив журналістам Суспільного, що в області є проблеми з фінансуванням бюджетних установ різних галузей.

"Якщо говорити про ситуацію, в цілому, то так, у нас тією чи іншою мірою виникли проблеми з недостатністю фінансування усіх галузей: в когось більшою мірою, в когось меншою. Цьогоріч у нас забрали ресурс у вигляді податку на доходи фізичних осіб військовослужбовців. Ці втрати для обласного бюджету ми оцінюємо в межах одного мільярда гривень. І коли формувався бюджет і потреби саме по бюджетних установах, то ми мали потреби майже на пів мільярда гривень, які ми на стадії затвердження не могли задовольнити. Зараз ми працюємо над тим, щоб вирішити питання щодо обов'язкових видатків для бюджетних установ. Тобто у нас є проблеми, пов'язані зі зменшенням ресурсу, а також з іншими чинниками — такими як питання демографії, міграції і так далі", — сказав очільник департаменту фінансів.

Що стосується проблем з фінансуванням Житомирського облмуздрамтеатру і філармонії, то тут, за словами Віктора Венцеля, є певні нюанси.

"Якщо говорити про облмуздрамтеатр і філармонію — це не бюджетні установи, а комунальні підприємства. Там система фінансування кардинально інша. Ми маємо зобов'язання утримувати саме бюджетні установи, забезпечуючи їх зарплатою і видатками на енергоносії та інші захищені статті. Щодо підприємств таких бюджетних зобов'язань на те, щоб повністю забезпечувати їхнє утримання, в нас немає. Підприємствам, згідно бюджетного законодавства, ми можемо надавати виключно фінансову підтримку. Тобто не повне фінансування, а лише фінансова підтримка", — говорить Віктор Венцель.

За інформацією щодо ситуації з браком фінансування для Житомирського театру ляльок очільник фіндепартаменту порадив звертатися до управління культури.

"По театру ляльок не готовий більш предметно говорити. Але по тих даних, які ми маємо, звернень щодо якихось критичних ситуацій у нас не було. Можливо, у них є якісь тимчасові проблеми. Я не готовий коментувати по кожній установі, бо це прерогатива головного розпорядника, який організовує забезпечення установ в межах своєї галузі. В даному випадку це обласне управління культури. Саме це управління є менеджером усіх наших установ культури. Ми ж, зі свого боку, лише забезпечуємо загальну організацію бюджетного процесу. У нас в бюджеті є 117 установ різних галузей, ми визначаємо ресурс, який у нас є в обласному бюджеті, і розподіляємо його по галузях. А по кожній установі ресурс розділяє головний розпорядник, в даному випадку управління культури", — поінформував Віктор Венцель.

Позиція управління культури Житомирської ОВА

Журналісти Суспільного звернулися за коментарем до очільника управління культури Житомирської ОВА Анатолія Душка.

"Зараз разом з департаментом фінансів вивчаємо це питання і радимося. Всю вичерпну інформацію щодо цього питання зможу надати вам згодом", — сказав Анатолій Душко.

Згодом Анатолій Душко сказав Суспільному, що вся інформація буде оприлюднена на сайті Житомирської ОВА.

ОНОВЛЕНО на 20:00

Надвечір 23 квітня Житомирська обласна військова адміністрація опублікувала повідомлення, у якому прокоментувала ситуацію з браком фінансування для закладів культури області. У повідомленні на офіційному сайті ОВА, зокрема, сказано, що обласна військова адміністрація працює над вирішенням питання надання додаткової підтримки обласним комунальним підприємствам культури.

"В умовах воєнного стану та суттєвого скорочення доходів обласного бюджету закладам культури була виділена бюджетна підтримка, яка мала забезпечити їх роботу у першому півріччі 2024 року. Питання виділення додаткових коштів розглядається виходячи з обсягів надходжень до обласного бюджету за підсумками першого кварталу 2024 року. Попри те, що ми живемо в умовах повномасштабної війни, Житомирщина не може втратити своє культурне надбання та має зберегти його для жителів області та прийдешніх поколінь", — написала пресслужба обласної військової адміністрації.

Кореспонденти Суспільного продовжують відслідковувати цю ситуацію.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок